200 година издавања Писменице и 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића

У Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, у четвртак 25.септембра 2014.године, одржана је Свечана академија поводом 200 година издавања Писменице и 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића.

Академију су организовали Институт за српски језик САНУ, Матица српска - Друштво чланова у Црној Гори, Студијски програм за српски језик и јужнословенске књижевности Филозофског факултета у Никшићу.

Поздравном ријечју у име Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори обратио се доц. др Драго Перовић, предсједник.

Повод ове академије, те планираних посјета Вуковом споменичком комплексу у Петњици и Студијском програму за српски језик и јужнословенске књижевности на Филозофском факултету у Никшићу је свима познат: с једне стране, то је историјски дуг који сви са првом ријечју и првим написаним словом потпишемо, знајући да га никада не можемо вратити Вуку Стефановићу Караџићу. С друге стране, повод је насиље, нагласио је Перовић,  којем је деценију и више изложен српски језик у Црној Гори, због кога је у организацији, првенствено Актива отпуштених професора српског језика из Никшића, у посљедњих 10 година одржано више научних скупова и вечери о Вуковом народном српском језику, него што је то у претходних 190, од када је изашла Писменица.

Излагање је затим одржао др Срето Танасић, директор Института за српски језик САНУ.

„Ми данас нисмо у гостима, ми смо међу својима и то својима у сваком, најпотпунијем значењу те ријечи.  Многима од нас који смо дошли из Београда коријени су на овим просторима, као што су колијевке многих житеља данашње Црне Горе негдје другдје, можда у ужем завичају неких од нас. Све то, а посебно историја, са богатом писаном и усменом баштином указује на сви бесмисленост подјела, од којих су сене, нарочито оне новијег датума посебно болне и против сваког здравог разума", казао је, између осталог, Танасић.

Добродошлицу професорима и научним сарадницима из Института за српски језик САНУ пожељела је и проф. др Јелица Стојановић, секретар Одјељења за српски језик и књижевност Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори.

„Ко није у домовини српског језика, туђ је свом бићу, од -туђен је и од-домљен. И оном због којег се сабирамо, Вуку Стефановићу Караџићу, српски језик је био дом, гдје год га је пут носио, живио је за српски језик и са српским језиком и цијели свој живот посветио раду на његовој реформи", нагласила је Јелица Стојановић.

Вече су употпунили наступи Вукових пјевача: народни гуслар Бошко Вујачић и етно група Бањанке.