Епископ карансебешки Г. Лукијан: „Свети мученици Бранковени - 300 година од Њиховог мучеништва"

Његово Преосвештенство Епископ карансебешки Г. Лукијан из Румунске Православне Цркве, који је ових дана гост Епархије будимљанско-никшићке, одржао је у понедјељак 22.септембра 2014.године, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу предавање под насловом „Свети мученици Бранковени - 300 година од Њиховог мучеништва".

Вечери, посвећеној сјећању на Свете мученике Бранковене, чланове владарске породице Константина Бранковена, који су 1714.године страдали мученичком смрћу од Турака, исповједајући вјеру православну, присуствовао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Он је уваженог госта из Румунске православне цркве Епископа карансебешког Г. Лукијана и његове сараднике, који су поводом великог празника - Рођења Пресвете Богородице гости Епархије будимљанско-никшићке, поздравио ријечима срдачне добродошлице.

„Имали смо изузетну прилику да се поклонимо чудотворној икони Мајке Божје из манастира Калугара из Епархије карансебешке, коју је Владика Лукијан донио на поклоњење нашем вјерном народу, а вечерас, користећи љубав и доброту Преосвећеног Владике Лукијана, сазнаћемо нешто више о животу Румунске православне цркве кроз тему о Светим мученицима Бранковенима који су пострадали прије 300 година од Турака. Много је сличности у историји наших народа, то је страдална, крстоносна историја оба народа, вјечита борба за очување вјере, културе, традиције, много је тога што се додирује и прожима у нашим културама", казао је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

„Завршавамо нашу посјету Црној Гори, предавањем које је посвећено Светим мученицима Бранковенима зато што се ове године навршава триста година њиховог мучеништва. Владар Константин Бранковјану, његова четири сина и његов зет, посечени су у Константинопољу 15.августа 1714. Синод Румунске православне цркве одлучио је, зато, да ова година буде посвећена мученичкој жртви Бранковена, али и двема великим светим Тајнама - исповедања и Светог причешћа, јер постоји дубока и тајанствена веза између тога, постоји веза између жртве Господа нашег Исуса Христа а та се жртва стално понавља са сваким причешћем и са жртвама мученика", рекао је, између осталог, Преосвећени Епископ карансебешки Г. Лукијан.