У манастиру Косијерево одржан Сабор српских породица у Црној Гори

На празник Преподобног Симеона Столпника и Сабора српских Светитеља, у недјељу 14. септембра 2014. године, у манастиру Косијерево, у Петровићима код Никшића, одржан је Сабор српских породица у Црној Гори, који се организују благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија.

Овогодишњи, шести по редум Сабор српских породица у Црној Гори протекао је у знаку обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата.

Саборовање је како и доликује почело Светом Литургијом, коју је у манастиру Рођења Пресвете Богородице, служио јеромонах Арсеније Самарџић, игуман древне српске светиње. Прослављању празника, посвећеног српским светитељима и просветитељима, одазвале су се, ако и претходних година, бројне породице из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Како наша Света Црква на овај свети дан прославља црквену Нову годину,  по одслуженој Литургији, током које су вјерници у великом броју приступили Светом причешћу, отац Арсеније се са вјерним народом помолио за молитвену и Богом благословену Нову годину.

Освештан је и пререзан славски колач, који су  поводом славе Удружења, принијели чланови Сабора српских породица у Црној Гори.

Вјерном народу пригодном бесједом обратио се јеромонах Арсеније, пожеливши да Господ Исус Христос свим породицама и дјеци подари много здравља, напретка и љубави.

У име Организационог одбора Сабора српских породица учеснике сабрања поздравио је проф. Миле Цицмил, предсједник.

Саборовање је настављено у манастирској порти гдје је уприличен пригодан културно-умјетнички програм.