Патријарх Иринеј одслужио Литургију у Босанском Грахову поводом славе Епархије бихаћко-петровачке

На дан своје Крсне славе Сабора Срба Светитеља, која је ове године прослављена 14. септембра у Босанском Грахову, Епархија Бихаћко-петровачка је благословена посетом - Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја. Овај драги гост се одмах после устоличења Епископа Јасеновачко-пакрачког г. Јована, у пратњи двојице Епископа, Бихаћко-петровачког Атанасија и Средњоевропског Сергија запутио за манастир Клисину у Ништавцима код Приједора.

У недјељу, 14. септембра, звуци звона са граховског храма Светих Апостола Петра и Павла најавила су историјски долазак Патријарха српског у завичај Гаврила Принципа.

Његова Светост је началствовао на  светој архијерејској Литургији, а њему су саслуживали Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Преосвећени Епископи: Далматински Фотије, Средњоевропски Сергије, и домаћин славе, Епископ бихаћко-петровачки Атанасије, затим архимандрит Серафим (Кужић), проте: Радивој Панић (Архиепископија београдско-карловачка), Никола Пено, Војислав Билбија (Епархија западноевропска), Влатко Голић (Епархија браничевска), Маринко Радмило (Епархија средњоевропска), протосинђел Евстатије (Митрополија црногорско-приморска), протонамјесник Драган Максимовић (Епархија бањалучка), јереј Милорад Милинковић (Митрополија дабробосанска) и петорица ђакона од којих је један дошао са Свете Горе.

На отварању културно-уметничког програма окупљенима се најпре обратио Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, а после њега, на његов позив, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и протојереј Војислав Билбија. Митрополит Амфилохије је у својој беседи у светлости Јеванђеља Христовога протумачио значајне историјске догађаје који су обележили судбину српског народа, а нарочито његову голготу у Првом светском рату, као и појаву Гаврила Принципа. Прота Војислав је кроз причу и песму живо представио дух крајишких Срба.