Слава храма Успенија Пресвете Богородице у Шавнику

Tagged:

На празник Успенија Пресвете Богородице 28.8.2014. служена је света Литургија у храму посвећеном овом великом празнику Пресвете Богородице у селу Пошћење код Шавника, селу у ком живе потомци старих Косовчића. На овај празник вјерни народ је прославио славу овог храма. Свету Литургију служио је јереј Драженко Ристић парох шавнички, а после свете литургије служен је помен војводи Павлу Абазовићу, претку већине пошћењана и свештенику Митру Головићу пароху пошћенском и другим свештеницима из породице Головића и поменувши и свештеномученика пароха пошћенског Јована Тодоровића-оца нашег познатог архитекте покојног Петра Тодоровића, а који је страдао у братоубилачком рату.

Освештан је и пререзан славски колач и жито, које су припремили домаћини Миливоје Ковијанић и Митар Грбовић. Домаћин за идућу годину биће Мојаш Ћоровић.

Славска свечаност настављена је у дому у Пошћењу уз трпезу љубави, а славску бесједу коју је припремила мр Сања Јанчић из Београда прочитао је гуслар Жељко Чуровић. Присутнима се обратио и племеник, потомоак Косовчића из Самобора Ристо Старовић.

Бесједу о гуслама говорио је гуслар Жељко Чуровић, који је скоро издао књигу о гуслама "српске памтише и саборнице гусле". Једну од својих пјесама из своје богате ризнице, ризнице човјека који се пером одужује своме крају, а још га и обогаћује изрецитовао је проф Јанко Јелић са Бара ускочких, а чија је ујчевина са Пошћења. Уз струне гусала пјевали су гуслар Жељко Чуровић и Пуниша Пушеља. На овом сабрању договорено је чишћење манастиришта Јеловица које се налази у близини кањона Невидио у суботу 6. септембра, а у недеље 7. служиће се света Литургија на темељима овог старог манастира који је спаљен и срушен од стране турака негдје у 18 вијеку.