Празник Успења Пресвете Богородице прослављен у доњем манастиру Острогу

Tagged:

У цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, Свету Литургију на празник Успења Пресвете Богородице служио је намјесник манастира протосинђел Павле, уз саслужење јереја Ђорђа и ђакона Радмила Чизмовића. У пригодној бесједи о.Павле је рекао да славимо блажено упокојење Пресвете Богородице и да то људи који нису Хришћани тешко могу да схвате.

- Људи без духа се могу запитати како ми Хришћани можемо да прослављамо смрт. Mеђутим, ако зађемо мало дубље и сагледамо околности под којима се Мајка Божија упокојила, наш ум ће се просвијетлити и радоваће се. Пресветој Богородици сам Господ Исус Христос је објавио дан Њене кончине и дао јој у руке рајску гранчицу коју је она касније показивала апостолима. Када су заједно сви били на молитви, просторија се одједном испунила свјетлошћу и Господ прими у наручје душу Пресвете Богородице, а Њено тијело обасјано сјетлошћу апостоли су носили кроз Јерусалим - казао је о.Павле.

Он је казао да се том приликом сабрало мноштво Хришћана да испарате Мајку Божију.

- Изнад одра Пресвете Богородице био је облак, у коме су пјевали хорови анђела и сав народ је то видио. Тада су безбожници и првосвештеници кренули да сруше Њен одар.  Међутим, тада је за све њих тијело Богородице постало невидљиво.   - објаснио је о.Павле и додао да Пресвета Богородица и њен живот, као и њено успење дају нам снаге да се боримо кроз живот и да славимо Бога нашега, Оца и Сина и Светог Духа.