На Цетињу се данас одржава XV сабор православне дјеце Црне Горе

Tagged:

DSC03072Светом архијерејском литургијом, коју су у Цетињском манастиру служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Преосвећена Господа Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и полошко-кумановски Јоаким са свештенством, јутрос, 30. августа је на Цетињу почео 15. сабор православне дјеце Црне Горе, манифестација која је ове године окупила преко 1500 малишана из свих крајева Црне Горе.

Манифестацију традиционално организује Православна Митрополија црногорско-приморска.

Митрополит Амфилохије је поздрављајући малишане казао да су дошли на Цетиње да се друже са најљепшим дјететом на свијету Господом Исусом Христом.

„Да цјеливате руку онога који га је крстио у ријеци Јордану, Светога Јована Крститеља, и да цјеливате и онај дио Часнога Крста на коме је Господ разапет. И да цјеливате и руку Светога Петра Цетињскога, нашега духовнога оца, а у исто вријеме да се сви заједно причестимо Тијела и Крви Христа Бога нашега", рекао је Митрополит Амфилохије.

На крају Свете службе Владика Јоаникије је у архипастирској бесједи казао да у Цркви дјеца могу да се науче оном најважнијем, што нажалост не могу научити у нашим школама.

Потом је испред Цетињског манастира извођењем саборске химне и бесједом Митрополита Амфилохија свечано отворена овогодишња манифестација.

Митрополит Амфилохије је рекао да су се дјеца данас у име Бога љубави сабрала у љубави.

Овогодишњи сабор одржава се поводом 530 година Цетињског манастира и 520 година „Октоиха", прве штампане књиге на словенском југу, а слоган сабора је; Славословимо у Тројици Јединога Бога.