Хиротонија Епископа средњоевропског Сергија

Велика литургијска свечаност и хиротонија Епископа средњоевропског г. Сергија, сабрала је расејани српски народ са свих страна у престоницу Србије.

Мноштво народа Божјег дошло је у Саборни храм, да својим молитвама саучествује у овом за читаву Цркву Христову великом и значајном догађају. Владика Сергије, очигледно је сејао семе љубави где год га је промисао Божија водила у животу, од Бачке Паланке где је као младић стасавао, до намучене и страдалне Босанске Крајине, где је обучен у ангелски образ, и где је заиста био онај еванђелски „град који на гори стоји", преко сестринске Грчке, где се усавршавао у науци Господњој и убирао нектар побожности у тамошњим светињама. Овај дан је прави празник Педесетнице, како због саме Службе која се у цркви служи, тако и због  чина хиротоније новога Епископа, који се полагањем руку Предстојатеља Цркве и свештеног Сабора Архијереја, узводи у највиши степен служења у Цркви и постаје прејемник апостолске благодати.

Свету Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија и Преосвећене господе Архијереја: сремског Василија, бачког Иринеја, сафитског Димитрија, осечко-пољског Лукијана, зворничко-тузланског Хризостома, врањског Пахомија, бихаћко-петровачког Атанасија, горњокарловачког Герасима, далматинског Фотија, брегалничког Марка, крушевачког Давида, стобијског Давида, полошко-кумановског Јоакима, умировљеног средњоевропског Константина, и Архимандрита Илариона (Голубовића) - новоизабраног Епископа тимочког, Архимандрита Арсенија (Главчића) - новоизабраног Епископа топличког, Архимандрита Јеронима (Мочевића)  новоизабраног Епископа јегарског. Молитвеног учешћа на овој свечаности узели су и Епископи западноамерички Г. Максим и умировљени зворничко-тузлански Василије. Саслуживали су свештенослужитељи из више Епархија наше свете Цркве. На свечаној Литургији присуствовали су и представници државних и градских власти, међу њима г. Милета Радивојевић, директор управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, председник Владе Р. Српске г. Игор Радојчић, министар вера Р. Српске, г. Драган Давидовић, директор секретеријата за Вере Р. Српске, Аташе Немачке Амбасаде из Београда. Папски нунције Његова Преузвишеност Надбискуп Орландо Антонини, и представници римокатоличке цркве из Немачке.