Слава манастира Светог Сергија Радоњешког у Микулићима код Бара

Чудесно свеправославно сабрање 17. јула у манастиру Светог Сергеја Радоњешког на обронцима Румије.

Поводом 700 година од рођења светог Сергеја Радоњешког, на дан када Православна црква прославља мученичку кончину руске царске породице Романових и њихово пресељење у Царство небеско, 17. јула, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије одслужио је Литургију у манастиру Светог Сергеја Радоњешког у Великим Микулићима, на обронцима Румије.

Митрополиту су саслуживали барски свештеници, и свештеници из Русије, Румуније, Украјине.

Истог дана прослављена је и слава манастира, празник Светог Сергеја Радоњешког, који пада у наредни дан, 18. јула.

Током Литургије, Митрополит је у игумански чин произвео монахињу Теодору, настојатељицу манастира Светог Сергеја Радоњешког, коју су привеле њена духовна мати игуманија Јована, настојатељица манастира Дуга Морачка, и игуманија Теодора, настојатељица манастира у Клужу, у Румунији. Притом јој је подарио крст свете мученице Јелисавете Фјодоровне, из породице Романових, старије сестре царице Александре.

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије говорио је о страдању царске породице Романових, који су се нашли на путу зла овога свијета, зла које је након њихове кончине у виду комунизма и фашизма зацарило добрим дијелом свијета, и о лику светог Сергеја Радоњешког којим је засијала цјелокупна васељена.

Ово румијско сабрање, које прераста у свеправославно, како је то примјетио Митрополит Амфилохије, Патријарх московски и све Русије Кирил благословио је пославши му на покљоњене дио моштију светог Сергеја Радоњешког.

Након што је благословио славски колач, Митрополит Амфилохије је у дивну и дивљу природу околине манастира Светог Сергеја Радоњешког пустио јато голубова, који у хришћанству символично представљају Духа Светога, призивајући Божији благослов на овај манастир којем је предсказао велику будућност.

Кумови овогодишње славе манастира Светог Сергеја Радоњешког били су његов ктитор Виталиј Кузњецов и Марија Ћеранић. Кумство за наредну годину преузела је Оксана Сљусаљенко, доскорашња амбасадорка Украјине у Црној Гори.

Након Литургије, кумови славе приредили су богату трпезу и изведен је пригодни програм.

 

Фото: Иван Рашовић