У Острогу прослављен празник Свете Тројице

Tagged:

У цркви Свете Тројице у Доњем манастру литургијски је прослављен даншњи празник и храмовна слава.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, уз саслужење јеромонаха Сергија, протојереја Василија Гајућа, јереја Обрада Шарића, јерођакона Прохора и Силуана и свештенођакона Радмила Чизмовића.

Током Свете Литургије митрополит Амфилохије је крстио младенца Јакова Јовановића из Подгорице, а велики број вјерника примио је Свето Причешће.

Након Литургије служена је Вечерња молитва, а затим је услиједио чин призивања Светог Духа. Како је Света Тројица и храмовна слава цркве у Доњем манастиру, Митрополит са свештенством и свештеномонаштвом и бројним вјерницима опходио је цркву у свечаном литијом, након чега је услиједило освећење и резање славског колача.

У пригодној бесједи, Митрополит је рекао да је Тројичин дан заправо силазак Светог Духа на Цркву Божију. "Силаском Духа Светога на апостоле Христове, Господ је просветио прво Њих, а преко њих и сву Васељену. У овај Свети дан, Тројичиндан, сабрани су сви дани од настанка свијета, па до нашега времена. Све оно што се дешавало са људима, све што је Бог промишњао, данас добија своју пуноћу и своје савршенство", казао је Високопреосвећени митрополит.

Он се осврнуо и на ријечи светог Григорија Богослова. "Сва историја свијета и човјека личи на велике земљотресе. Први је јављање и откровење Бога и Оца, када су људи сазнали да је Бог један и да се само Њему треба клањати. Други земљотрес који је потресао и небо и земљу је долазак Сина Божијега и Његово рођење, крштење, преображење, распеће, погребење, васкрсење и вазнесење.  Он је обећао да ће послати Духа Светога и тако је и било.", казао је митрополит Амфилохије и додао да је 2000.године био на Сиону са представницима свих православних цркава. "Били смо у вечерње часове и доживјели исто оно што и Апостоли прије два миленијума. Дух Свети сишао је кроз повјетарац који смо могли да осјетимо сви ми који смо ту били", рекао је Митрополит.

Силаском Духа Светога природа и човјек су осјетили да нијесу створени за ништавило и пролазност, већ за вјечност и за бесмртност. "Дух Свети је душа Цркве Божије. Како је данас запечатио нашег Јакова прилико Свете Тајне Крштења, тако он запечаћује све оне које вјерују у Њега", додао је Бисокопреосвећени владика.

Он је заблагодарио нашим прецима и Светом Василију Острошком, што је управо овај храм у коме се сабирамо вјековима, посветио највећој тајни, највећој истини. "Сви остали храмови се уграђују у храм посвећен Светој Тројици", додао је Амфилохије.

Бесједу је завршио благосиљајући све који су се сабрали у острошку светињу на овај велики празник. "Нека сте благословени сви ви који сте се сабрали данас у ову светињу. Нека се свјетлост Духа Светога дотакне наших срдаца и наших умова, да научимо да се поклањамо Оцу једином небескоме, а не тијелу и крви", рекао је Високопреосвећени митрополит и игуман манастира Острога Амфилохије.

Прослава празника настављена је свечано у манастирској гостопримници, након чега су присутни уживали у славској трпези.