Матуранти XVIII генерације обновљене Цетињске богословије завршили средње школовање

БУДИТЕ МЕЛЕМ НА ДУШИ СВИМА

У граду подно Ловћена, четрнаест матураната XVIII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског, завршило је своје средње богословско школовање у четвртак 05. јуна 2014. године. Школовање су започели септембра 2009. године, под руковођењем разредног старешиене професора г. Аполона Мишченка.

Од 31. маја до 05. јуна трајала је матура и богословски испит зрелости, на којој су ученици показали своје знање стицано у овој школи протеклих пет година, Њих десеторица су завршили своје школовање са одличним успјехом, а четворица са врлодобрим.

Након успјешно положених испита, у четвртак 05. јуна 2014. служена је служба благодарења у част завршетка школовања у Цетињском манастиру, и свечана додјела диплома у Богословији Светог Петра Цетињског.

Службу благодарења служили су у Цетињском манастиру изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, дугогодишњи професор Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крка професор протојереј-ставрофор Славко Зорица, уз саслужење Ректора Цетињске богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића и професора протојереја Немање Кривокапића. Након благодарења изасланик на матури о. Славко Зорица је у бесједи поред ћивота Светог Петра Цетињског рекао: „Изражавам своју радост да смо завршили ово свето дјело, и унапријед кажем да сте сви успјешно положили ово свето дјело, на корист својим професорима и родитељима и нашој цркви. Оно што сам видио јесте да сте своју улогу матуранта преузели одговорно, и одговорно одговорили на све постављене задатке. Зато вам у своје име и у име господе професора од срца честитам. Тако дакле наставите, са озбиљношћу, љубављу, и нећете никада погријешити. Сјутра ће те бити на различитим мјестима и службама у Цркви, али се увек сјећајте ове ваше алме матере, Богословије Светог Петра Цетињског, која је под патронатом великог светитеља и учитеља цркве. Проносите њену славу, славећи Господа. Будите свима као мелем на ране. Будите мелем душама свима онима којима будете повјерени. Нека вас Господ чува у све дане вашег живота", поручио је о. Славко богословима.

Након благодарења у Цетињском манастиру, услиједила је свечана додјела диплома у Богословији, пред господом професорима, родитељима и гостима школе. Најбољим ученицима су уручени поклони и књиге. И овом приликом свима се прво обратио о. Славко Зорица између осталог рекавши: „Ово је дан који створи Господ да се радујемо и веселимо у њему. Била ми је изузетна част да као изасланик испратим прву генерацију свршених богословаца. Заиста се радујем са вашим професорима, родитељима и свима онима ко вас воле. Честитам вам од срца, од сада до вјека».

Овом приликом у име Управе школе све присутне прво је поздравио је Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, између осталог рекавши: „Велика ми је част да вас поздравим и видим тако спремне, и одговорне, сада на крају вашег школовања на Цетињу. Драги ђаци, ви ће те у 21. вијеку бити Христови мисионари широм свијета. Драго нам је да својим очима видимо, да предајемо своје наслеђе у праве руке. Гледајући вас, са радошћу могу рећи да ви престављате понос наше школе, а самим тим и наше цркве, па се потрудите да тако и остане. Нека вас Бог укријепи и да полета да проповиједате име Божије, на многаја љета», рекао је о. Ректор ђацима.

Након ректора, ученике, професоре и госте поздравио је и разредни старешина Аполон Мишченко, рекавши: „Драги моји ђаци, захваљујем вам се на свему, током наше сарадње у ових пет година, нека вас Бог и Свети Сергије Радоњешки чува током вашег живота, који вас је чувао заједно са Светим Петром Цетињским, током вашег школовања».

Потом је ученике поздравио и упутио им ријечи поуке и професор протојереј мр Арсеније Радовић, између осталог рекавши: «Драги ђаци надам се да сте ви за ових пет година нашег рада са вама и вашега са нама, доста тога научили, како би све то било на корист цркви, и душама вашим. Ми смо и даље призвани да се учимо и усавршавамо, и сад ћу се подсјетити једне лекције коју сам вам често говорио, која је за мене најтајанственија и најдубља, а та лекција гласи да је Бог створио човјека да не види свој лик, него га је створио да гледа лик брата свога. Ја мислим да ништа веће нема од тога кад можемо да сагледамо и видимо, кога у ствари ми то видимо. Јер лице наше ми не видимо, само у огледалу, у загонетки, често га не видимо на прави начин, видимо оно што желимо. Ја бих желио да вама од данас буде лик ваш, Христов лик, кога ће те ви гледати и носити и свједочити. И сваки догађај, сваки сусрет овдје на земљи јесте уствари сусрет Бога и вас. Надам се да сте бар неки мали темељ добили од нас, и да се сви заједно трудимо у усавршавању, и немојте се плашити да Бога проповједате, јер ће вам он као и многима прије вас дати снагу и укрепљење. Бог вас живио и благословио», поздравио је ђаке протојереј мр Арсеније Радовић.

У име свршених матураната, професорима се захвалио ученик Лазар Илић, рекавши: „Најприје вас у име моје генерације све поздрављам. И после пет година тешко је било шта рећи а да глас не задрхти, да срце не заигра и да кољена не заклецају. На првом мјесту би се захвалио Господу Богу и Светом Петру Цетињском и Светом Сергију Радоњешком, што су нас свих ових пет година кроз школовање водили и чували, и својом благодаћу штитили. На другом мјесту захавлио бих Ректору, и осталим професорима, који су нам предали Божију науку, а највише нашем разредном старешини професору Аполону Мишченку, који је увијек био уз нас као родитељ. На крају бих вас све браћо моја позвао да се сјећате ове школе и овог манастира, гдје смо се Богу молили и васпитавали.

Ученике је поздравио и у име Црквене општине Цетиње историчар Предраг Вукић, између осталог рекавши: „Заиста ми је част да поздравим ову господу, будући да сам и ја свједок кроз каква је искушења пролазила ова школа од њеног оснивања 1992. године па до данас, да вам од срца честитам полагање испита зрелости и полагање матуре. Заиста бити ученик Цетињске богословије, није било нимало лако, али је часно. Није се било лако одржати у вријеме антицрквене хистерије и истовремено полагати школске испите, и припремити се за часни и узвишени свештенички позив. Али и поред свега тога, морамо да схватимо, у мукама се мудрост стиче. Челичили сте се од малена на Цетињу. Овдје се од старине бије битка за опстанак православне цивилизације. Ово је рубна зона сукобљених цивилизација Истока и Запада, хришћанства и ислама, православља и католичанства. Она је то била кроз историју, она је то и данас, она ће то бити и у будућности, и само људи чврста духа могу да се одрже на овим просторима и очувају вјеру православну. У то име желио бих да вам пожелим сваку срећу као један од последњих мохиканаца у престоном граду Црне Горе, са жељом да ваш живот буде посвећен Српској Православној Цркви. Од срца се радујем важем успјеху, браћо, нека вас Господ Бог благослови, а без обзира гдје вас пут навео увијек се сјећајте и ове школе, ваших професора, а и нас са Цетиња, који смо се сваком вашем успјеху увијек радовали".

У име Митрополита Амфилохија ученике је поздравио секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић између осталог рекавши: „Драги богословци, ваш успјех показатељ је да је то успјех и Светог Петра Цетињског, успјех Митрополита Амфилохија, успјех ваших професора, вашег разредног старешине, ваших родитеља, и свих нас који смо вас познавали, и дружили се са вама. Ја вам благодарим на вашј младости коју сте уграђивали у овом граду ових пет година, у овај град који називају краљевски град и градом Светог Петра Цетињског, ту сте ви уградили оно што је највредније. Поздрављам вас са поруком да будете добри пастири на њиви Господњој, и останете вјерни својој српској цркви. Битно је да својом личношћу да свједочите Христа, и нек вас он води и руководи, да сте живи и здрави на славу Божију на многаја љета», упутио је учиницима очински благослов секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић.

Додјели диплома поред професора, ученика, родитеља и бројних званица између осталих, били су присутни и замјеник амбасадора руске Федерације у Црној Гори г. Сергеј Форопонов, игуманија манастира Дуљево мати Ангелина, предјсдник Ц.О. Цетиње г. Рајко Радусиновић, Директор поклоничке агенције Митрополије Црногорско-приморске «Одигитрија» г. мр Славко Крстајић, свештеник Анђелко Боричић, протођакон Игор Балабан, и други.

За ову прилику славском матурском тортом ученике је даривала и ђаноница Оливера Балабан, на којој је била уписана ријеч поруке псалмопојца «Ријеч је твоја жижак нози мојој и видело стази мојој».

Господа матуранти, ученици XVIII генерације обновљене Богословије Светог петра Цетињског су: Немања Глигић, Лазар Илић, Саша Илић, Дарко Јараковић, Александар Милић, Војислав Мојсић, Никола Момиров, Милош Перић, Марко Радмило, Ранко Радовић, Стефан Сремац, Драгослав Степанић, Ненад Трипуновић и Срђан Шешум.

Александар Вујовић