Митрополит Амфилохије служио Литургију на темељима манастира Пречиста Крајинска

Tagged:
  • Наслов: Precista Krajinska
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 37:57 минута (6.52 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_0065Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Јована Владимира, Свету службу Божију на темељима манастира Пречиста Крајинска у Остросу.

Владици је саслуживало свештенство Архијерејског протопрезвитеријата барског, као и свештеник из Скадра, кклирик Албанске православне цркве Никола Петани, који данас дошао на сабор у Остросу заједно са својим оцем свештеником Александром Петанијем.

На почетку Литургије Владика је у чин чтеца рукопроизвео Маријана Петковског, дипломираног теолога из Бара.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да се освећење храма Сетог Јована Владимира у Бару планира за 2016. годину, на хиљадугодишњицу мученичке кончине овог светитеља Цркве Божје.

Владика је казао да Архиепископа тиранског и све Албаније Господина Анастасија да ће учествовати у тој великој светковини и да ће умолити братство светогорског манастира Зограф, гдје се чува глава Светог Јована Владимира, да тај дио његових моштију тада донесу у град под Румијом, на освећење храма.

Након Литургије благосиљан је славски колач, а онда се Владика још једном обратио сабранима на богослужењу осврнувши се на саопштење државне управе за заштиту културних добара у којем се каже да култ Светог Јована Владимира нарушава црква Свете Тројице на Румији.

„То говоре људи који не знају и који, прије свега, у Бога не вјерују. Не вјерују ни у Бога ни у Алаха, ако га назовемо и тим именом. Они појам култа по своме схватају и мисле да разумију, а не разумију", рекао је Владика Амфилохије.

Чланице барског Кола српских сестара „Свети Јован Владиммир" приредиле су послужење за све присутне.

Митрополит Амфилохије је посебно поздравио госте из Скадра рекавши да, с обзиром на чињеницу да у Албанији већ има скоро 30 одсто православних, само Православна црква може смањити тензије између нашег и албанског народа.

Митрополит Амфилохије је потом са свештенством и вјерним народом посјетио и бунар Светог Јована Владимира који се налази у непосредној близини манастира.