Прослава светих Кирила и Методија у Цетињском манастиру и Богословији 2014. године

Празник Светих равноапостолних учитеља и просветитеља словенских Кирила и Методија, свечано је и молитвено прослављен у Цетињском манастиру и у Богословији Светог Петра Цетињског у суботу 24. маја 2014. године. Овом приликом своје имендане су прославили игуман цетињског манастира архимандрит Методије Остојић и професор цетињске богословије и главни уредник часописа "Светигора" архимандрит Кирило Бојовић, ученици XIX генерације обновљене Цетињске богословије славу свог разреда.

Празновање празника Светих Кирила и Методија, отпочело је светом претходне вечери слежењем свечане вечерње службе са петохлебницом у Цетињском манастиру коју су служили архимандрит мр Кирило Бојовић, игуман Гуриј Малешин и јерођакон Рафаило. На сам празник Светих Кирила и Методија литургију у Цетињском манастиру служили су свештеници и свештеномонаси архијерејског намјесништва цетињског, међу којимa: професор Цетињске богословије архимандрит Мр Кирило Бојовић, игуман Цетињског манастира архимандрит Методије Остојић, игуман манастира Стањевићи Јефрем Дабановић, Ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, игуман Гуриј Малешин, протосинђел Исак Симић, јеромонах Спиридон, свештеник Анђелко Боричић, протођакон Игор Балабан и јерођакон Рафаило. На служби су појали чланови хора Светог апостола и јеванђелиста Марка из Подгорице под диригентском палицом професорице Људмиле Радовић и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Сабраном народу поводом празника бесједом се обратио игуман манастира Стањевићи о. Јефрем Дабановић. Он је искористио прилику да честита имендане архимандритима цетињским Методију и Кирилу, и славу разреда ученицима четвртог разреда богословије.

Празновање је настављено је у трпезарији богословије, на свечаном ручку. Овом приликом славски колач у славу Светих Кирила и Методија, освештао је и пререзао секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић. По обреду освештања славског колача о о. Обрен је искористио прилику да честита имендан оцима Кирилу и Методију и славу разреда ученицима четвртог разреда богословије.На свечаном ручку све присутне поздравио је и Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, предсједник Ц.О. Цетиње инг. Рајко Радусиновић. Поред бројног вјерног народа на ручку су били и монаси из манастира стањевићи, Цетињског манастира, монахиње из манастира Дуга Морачка и Дуљево. Такође су на ручку пјевали чланови хора Светог Јеванђелисте Марка из Подгорице и гуслар Спасоје Поповић из Даниловграда.

У прилогу ће те чути бесједе са литругије игумана манастира Стањевићи о. Јефрема Дабановића, поздраве на ручку о.Гојка Перовића,  инг. Рајка Радусиновића, као и обред освештања славског колача са бесједом о. Обрена Јовановића и дио са свечане атмосфере у трпезарији богословије.