Литургија у манастиру Острогу на празник Свете великомученице Ирине, 18. мај 2014

Tagged:
  • Наслов: otac Dragan Ristic
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 6:54 минута (1.19 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У недјељу Самарјанке на празник Свете великомученице Ирине, 18.05.2014. године, служена је Света Литургија у Доњем манастиру у цркви Свете Тројице. Свету Литургију је служио јеромонах Сергије уз саслужење протојереја Драгана Ристића из Берана и ђакона Радмила Чизмовића.

Након читања Светог Јеванђеља о жени Самарјанки, бесједио је отац Драган. "Жена не знајући са ким говори пред крај разговора питала је Господа како ће јој дати воде кад је извор дубок? Христос јој тада објашњава о живој води као води Богочовјека који долази у срца свих људи Божијих", казао је отац Драган. Током бесједе он је рекао да се у острошкој светињи најбоље огледа непрестана жеђ за истином и правдом Божијом, за молитвом. "Имамо прилику да видимо народ како долази са свих страна свијета, да би се напојио молитвом", рекао је отац Драган и додао да молитва у Острогу непрестано траје, кријепи, радоснима даје више радости, тужне укрепљује..."То је вода којом нас Христос кријепи више од двије хиљаде година", казао је прота Драган Ристић. У другом дијелу бесједе говорио је о невјенчанима у Цркви. "Данас је велики број оних који нијесу вјенчани у цркви, пред Господом. Сви ми треба да упућујемо оне који то нијесу урадили да се вјенчају са благословом Божијим", додао је прота.

Након Светог Причешћа, јеромонах отац Сергије помолио се заједно са присутним вјерницима за престанак кише, због полплава које су погодиле Србију и Босну и Херцеговину.