Доксологија Високопреосвећеном Архиепископу петергофском Г. Амвросију

Доксологија Високопреосвећеном Архиепископу петергофском Г. Амвросију У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, у сриједу 7. маја 2014, служена је доксологија у част доласка Његовог Високопреосвештенства Архиепископа петергофског Г. Амвросија, ректора Петроградске духовне академије, у Епархију будимљанско-никшићку.

Високопреосвећеног Владику Г. Амвросија, који је поводом празника Васкрсења Христовог и предстојеће славе Саборног храма Светог Василија Острошког са својим сарадницима, професорима и студентима петроградске Духовне академије дошао у нашу Епархију и град Никшић, како би учествовали у културно-духовној манифестацији "Дани Светог Василија Острошког", добродошлицу је срдачним обраћањем пожелио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Доксологија Високопреосвећеном Архиепископу петергофском Г. Амвросију

"Ваш долазак у Никшић и свету заједницу овог светог храма подсјећа нас на старе везе овог града и цијелог нашег народа са светом Русијом, а посебно са петроградском Духовном академијом, која је школовала многе знамените људе, међу њима и многе српске епископе, духовне пастире на челу са блаженопочившим Патријархом Варнавом Росићем. Сјећамо се да се у тој школи, једно вријеме, школовао и новопросијавши Епископ жички и охридски Николај, велики свједок православне вјере у цијелој васељени и Преподобни отац Јустин Ћелијски. Колико се знаменитих личности из српског рода школовало у руским Духовним академијама заслужује много већу бесједу и о томе би, свакако, требало да се напише лијепа књига и даће Бог да то једног дана буде", рекао је Епископ Јоаникије.

Доксологија Високопреосвећеном Архиепископу петергофском Г. Амвросију

Он је истакао да је култ Светог Василија Острошког веома жив не само у Црној Гори, него у цијелом православљу.

"Био је Епископ овог града, више од 20 година је столовао у Никшићу, подвизавао се у Острошкој светињи, коју сте данас посјетили и поклонили се његовим светим моштима. Надамо се да ћете, приликом ових наших свечаности, моћи да осјетите његово присуство, а нарочито његово духовно покровитељство над градом Никшићем. Захваљујући његовој светости и небеској заштити којом нас је изобилно штитио кроз прошле вјекове, подигнут је овај свети храм, али уз братску помоћ велике Русије, тада царске Русије, Руског Светог Синода и лично Светог цара Николаја Романова, тако да ми имамо двије славе".

Доксологија Високопреосвећеном Архиепископу петергофском Г. Амвросију

"Као храмовну славу прослављамо Светог Василија Острошког Чудоворца као нашег заштитника, а ктиторском славом прослављамо новопросијавше царске мученике Цара Николаја, царицу Александру и њихову мученички породицу. Овај храм представља символ духовног јединства између нашег и руског народа, он сам собом свједочи о старим и спасоносним везама Црне Горе са Русијом. Да није било Русије и руске помоћи тешко би се нама јужним Словенима било одржати у доба петовјековног турског ропства, у доба тешких искушења, од таласа унијаћења и свега осталог што је сналазило наш народ. Увијек смо се ослањали на Русију и увијек смо Русију поштовали као своју мајку. Тако је наш народ од милоште изражавао своју љубав према Русији и Руској Православној Цркви".

Доксологија Високопреосвећеном Архиепископу петергофском Г. Амвросију

"Добро нам дошли драги Владико, имаћемо ту радост да заједно служимо, да се заједно Богу молимо, да се заједно наслађујемо Светим Тајнама Христовим и надам се да ћемо тиме допринијети заједнички учвршћивању наших братских веза. На многаја љета Преосвећени Владико и Вама и Вашим студентима и Духовној академији коју ви представљате", казао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Доксологија Високопреосвећеном Архиепископу петергофском Г. Амвросију

Ријечима добродошлице од стране домаћина Владике Јоаникија захвалио је Високопреосвећени Архиепископ Амвросије, такође, најсрдачнијом бесједом.
Доксологију у Саборном храму у Никшићу служило је свештенство архијерејског намјесништва никшићког у присуству вјерног народа који су се радовали овом свечаном чину.

Доксологија Високопреосвећеном Архиепископу петергофском Г. Амвросију