Преображена љепота у Христу

Преображена љепота у ХристуИзложбом икона и манастирског рукодјења која је, у сриједу 7.маја 2014, отворена у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, почела је традиционална културно-духовна манифестација „Дани Светог Василија Острошког".

Изложбу чине радови неколико наших познатих иконописаца, дуборезаца и калиграфа и експонати рукодјеља монаха и монахиња из манастира у Црној Гори. Представљен је труд сестара Жупског манастира, манастира Дуљево, манастира Рустово, Архимандрита Исаије Крговића из манастира Бијела, монаха Арсенија Јовановића из Острога, Милице Перуничић, Зорана Балетића, Бориса Маркуша, Јелене Сјеколоће, Анастасије Боричић, Рада Пижурице и почившег Лабуда Шљукића.

Преображена љепота у Христу

Добородошлицу Високопреосвећеном Архиепископу петергофском Г. Амвросију и Преосвећеном Епископу Г. Јоаникију, који су присуствовали отварању изложбе, те бројној публици, свештенству и монаштву, сабраним у Дому Светог Василија Острошког у чије име се, већ 18 година за редом, организује ова културно-духовна манифестација, пожелио је јереј Мирко Вукотић.

Сабрање је благословио Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Преображена љепота у Христу

"Дани Светог Василија Острошког" су наша припрема, наше приближавање празнику Светог Василија да бисмо кроз ту припрему узели што присније учешће у прослави самог празника. Сваки од наредних дана, почевши са овом вечерашњом изложбом, је празник за наше очи, за наше уши и за наш ум. Вечерас имамо прилику да гледамо преображену љепоту у Христу, преображену љепоту лика човјечијег, односно оног лика у коме се огледа лице Божје. Имаћемо прилике да својим духовним чулима слушамо појање наших хорова и гостујућег хора петроградске Духовне академије, коју је довео са собом Високопреосвећени Архиепископ Амвросије, наш драги гост, ректор петроградске Духовне академије коме још једном желимо добродошлицу".

Преображена љепота у Христу

"Имаћемо прилике и да чујемо поетску, књижевну ријеч и да учествујемо у свечаности додјеле књижевне награде „Извиискра Његошева" уочи самог празника. Најављујем да ће наш овогодишњи лауреат, господин Милован Данојлић доћи да прими то високо књижевно признање. Врхунац свега биће наше учешће у великим молитвеним празничним догађањима, учешће у светој Литургији и осталим духовним свечаностима на сам празник и, свакако, онај завршетак празновања Светог Василија Острошког, она свенародна јединствена литија кроз град Никшић која нас све позива да у њој учествујемо".

Преображена љепота у Христу

"Нека ови дани припреме, свечани дани, буду благословени. У њима се унапријед радујемо великом празнику, радујемо се милости коју Господ, молитвама Светог Василија Острошког, излива на овај град, на свој народ и на цио васиони свијет. Нека "Дани Светог Василија Острошког" буду свима на радост, да су благословени и ми у њима да нађемо благослов Божји", поручио је Преосвећени Епископ.

Изложбу је пригодном бесједом отворио јереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Преображена љепота у Христу

Он је казао да ова изложба „речитије од сваког говора и документованије од сваког догађаја говори о нераскидивости Иконе са Литургијским животом Цркве".

"Јер, људи који су стварали ове иконе су сами чланови, свједоци, саучесници и сапричасници реалног литургијског живота њихове црквене заједнице. Зато и кроз ову изложбу можемо сагледати у којем стању се налази наш данашњи црквени живот. Она нам управо и говори о степену црквеног живота у којем су оне настајале".

Преображена љепота у Христу

"Када је тај степен кроз историју био висок и црквена умјетност је била на висини, а када је, пак, црквени живот слабио или је наступио период његовог опадања, па чак и пропадања, пропадала је црквена умјетност. Али, вечерашња изложба кроз ове лијепе, јасне иконе и разноврсно манастирско рукодјеље говори о тома да црквени живот на овим просторима доживљава једну врсту обнове и преображаја и потребу да оно из дана у дан буде богатије, разноврсније и на још већем, савршенијем нивоу".

Преображена љепота у Христу

"Кроз ову изложбу, можемо слободно рећи, доживљавамо васкршњи етос Православне Цркве кроз који пројављујемо свој трајни идентитет који ће Бог општим васкрсењем подарити људским бићима и цјелокупој творевини. Овим ријечима и учинисмо ову изложбу отвореном", казао је свештеник Јокић.

Изложба икона и манастирског рукодјеља биће отворена до 12. маја.