Архиепископ петергофски Амвросије на Марковдан посјетио Митрополију црногорско-приморску

Викарни Архиепископ петергофски Господин Амвросије, ректор Санктпетербуршке Духовне академије, посјетио је на Марковдан Митрополију црногорско-приморску.

Са њим су били чланови Хора Санктпетербуршке Духовне академије.

Архиепископ Амвросије са члановима хора гост је овогодишње манифестације „Дани Светог Василија Острошког" коју традиционално организује Епархија будимљанско-никшићка.

Високи гост је на Цетињу прво посјетио цркву Рождества Пресвете Богородице на Ћипуру, а потом му је у Цетињском манастиру приређен свечани дочек.

Након што се поклонио моштима Светог Петра Цетињског, руци Светог Јована Крститеља и частицуи Часног Крста Господњег, добродошлицу му је у поздравном слову пожелио архимандрит Кирило (Бојовић), професор Цетињске Богословије и главни уредник часописа „Светигора".

„Драги Владико, част ми је поздравити вас у овој древној светињи, у име игумана Методија и братије Цетињског манастира. Овдје је био један од центара за одбрану Православља и борбе за ослобођење од турскога ига. Та борба је трајала пет вјекова, али, слава Богу, уз помоћ наше братске Русије, она је окончана с успјехом", рекао је отац Кирило.

Архиепископ Амвросије је заблагодарио на ријечима добродошлице, рекавши да му је посебно важно да се, као некадашњи Епископ гатчински поколони десници Светог Јована Крститеља и честици Часног Крста Господњег.

„У мом животу Свети Јован Крститељ има посебну улогу због обавеза које сам до сада имао према његовим светињама у Русији. Свети Јован Крститељ је покровитељ наше духовне школе и нашег академијског храма", рекао је Владика Амвросије.

„За нас је посебно важно да се поклонимо моштима Светог Петра Цетињскога, светитеља који је штитио интересе свога народа и православну вјеру. Он је био грозни изобличетељ свих који раде против отечества, вјере и Русије. Његов достојни наследник је МИтрополит Амфилохије, који је ових дана подсјетио управо на његове ријечи и тако реаговао на званичну позицију државе Црне Горе у односу на збивања у Украјини", казао је Владика Амвросије.

Потом су гости из Петрограда обишли манастирску ризницу, а онда их је примио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Чланови хора су извели краћи програм у којем су, између осталих пјесама отпјевали и химну краља Николе „Онам', онамо" и „Ој, Косово, Косово".

Двојица Епископа су, у знак сјећања на овај сусрет, размијенили пригодне поклоне.

Након пријема у Митрополији, организована је свечана трпеза хришћанске љубави у Богословији Светог Петра Цетињског.

Гости из Петрограда су посјетили и Народни музеј, гдје су се поклонили икони Богородице Филеримосе, а онда и дворац краља Николе.

На крају посјете Архиепископ Амвросије је дао интервју Радио-Светигори.