Борба за трајање, за слободу и достојанство Српског Народа

Благодарећи Господу и Његовом Преосвештенству Епископу бихаћко-петровачком Г. Атанасију, у заједничким напорима Епархије бихаћко-петровачке и парохије граховске те уз свесрдну помоћ Општине Босанско Грахово и општинског начелника господина Уроша Макића, у Босанском Грахову је 28. априла 2014. године, одржано прво у низу молитвених сећања на борце за трајање српског бића и српског имена у време великих страдања Српског Народа од 1914. до 1918. године.

За почетак обиљежавања овог великог и значајног јубилеја узет је датум смрти Гаврила Принципа који је послужио као основа програма одржаног данас у Босанском Грахову.

Свету (заупокојену) Архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископ умировљени захумско-херцеговачки и приморски Г. Атанасије (Јефтић) и Епископ бихаћко-петровачки Г. Атансије (Ракита). Архијерејима су саслуживали свештеници и свештеномонаси из епархија захумско-херцеговачке и бихаћко-петровачке.

Светој Литургији присуствовао је велики број званица из политичког и културног живота овог дјела Федерације БиХ-не те Републике Српске. Нису изостали ни вјерници парохије граховске и многобројна дјечица која су, и поред редовне наставе у школи, успјела да присуствују светој Литургији.

У својству коорганизатора обиљежавања, овој свечаности је присуствовао и директор Републичког секретаријата за вјере Владе Републике Српске Г. Драган Давидовић са сарадницима.

У току Свете Литургије, Епископ бихаћко-петровачки Г. Атанасије је унаприједио у чин протојереја оца Александра Рељића пароха граховског.

Након свете архијерејске Литургије, на градском гробљу Мраморје, Епископи су извршили освећење новообновљене капеле у којој је сахрањен чувени прота Илија Билбија који је крстио Гаврила Принципа. Капела је била веома оштећена и у лошем стању, једним дијелом заслугом зуба времена али већим дијелом што је почетком ове године бесомучно покрадена и оскрнављена. Са капеле је однесен комплетан бакарни кров и звоно које је за успомену на своје славне претке излио и поставио лично прота Војислав Билбија.

Након свечаног чина освећења капеле освећено је и постављено ново звоно, опет дар проте Војислава Билбије.

У наставку, служен је парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима Петру и Марији, чији су посмртни остаци сахрањени у непосредној близини капеле, свештеницима Илији и Милану Билбији, оцу и сину, који су имали значајне улоге у животу Гаврила Принципа, те свим Србима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918.године.

На крају је уприличена свечана трпеза љубави за све званице у току које су се смјењивали говори представника Цркве и Државе, говори поуке и охрабрења, и говори љубави и пажње, а све како би се ојачао дух овог малобројног српског живља на крајњој граници западне Крајине. „ Гаврило Принцип и часне проте Илија и Милан имају своје место у историји Српског Народа као борци за његово вечно трајање и живот у слободи и части достојној људи", - истакао је Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, изражавајући и своје уверење да „ сећање на њих у аутентичном хришћанском контексту може такође допринети бољем разумевању и унапређивању односа међу народима на нашем крајишком простору".