Митрополит Амфилохије служио Литургију у манастиру Свете Матроне у Грбљу

Tagged:
  • Извођач: Radio Svetigora
  • Жанр: Blues
  • Година: 2014
  • Величина: 27:33 минута (3.95 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 5. маја са свештенством Свету службу Божију у манастиру Свете Матроне Московске у Доњем Грбљу.

Пред почетак Литургије Владика је у капели манастирског конака замонашио искушеницу ове свете обитељи Милу Перић давши јој монашко име Марија.

Новопостриженој монахињи Марији Владика је пожелио да је Господ молитвама њене небеске покровитељке Свете Марије Египћанке укријепи радошћу, миром и сваким Божанским изобиљем.

„А изнад свега смиреноумљем и трпљењем у све дане твога живота", рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је потом са свештенством служио Литургију на темељима храма Свете Матроне, уз молитвено учешће многобројних вјерника.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља он је рекао да на овом свијету постоје само двије врсте људи - они који обоготворавају смрт, пролазност и ништавило и они који знају да је човјек биће створено за бесмртност.

„Бесмртност се остварила кроз Христа Господа и остварује се кроз оне који су Његови, који Њега љубе, који су Његово сјеме, који су Његовим сјеменом оплођени", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је подсјетио да је таква била Света Матрона Московска.

„Мученица и страдалница од свога рођења, по људским мјерама рођена саката, ништавна, слијепа. Шта би њен живот представљао да је она себе схватила као смртно и пролазно биће, да је се није дотакла сила Божја, свјетлост Христова и да није сав свој живот принијела Христу Богу на дар и постала сасуд благодати Божје", објаснио је Владика Амфилохије.

На крају Литургије благосиљан је славски колач, а онда је приређена славска трпеза хришћанске љубави са празничним умјетничким програмом.