У Чикагу је одржана промоција енглеског издања књиге Митрополита Амфилохија „Љетопис новог косовског распећа“

unnamed

У цркви Васкрсења Христовог у Чикагу је 5. априла одржана промоција енглеског издања књиге „Љетопис новог косовског распећа" (Chronicles of the renewed crucifiction of Kosovo) Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Реч је о дневничким записима митрополита Амфилохија од 1999. до краја 2000. године, који су настали када је Митрополит, после повлачења наше војске са Косова и после Кумановског споразума 1999, отишао у Пећку патријаршију и тамо, са лица места, писао о мукама српског живља.

unnamedВодитељ вечери је био отац Милорад Лончар, а о књизи, пред публиком која је помно пратила и упијала сваку реч, говорили су др Томас Флеминг, директор Рокфорд института и уредник часописа „Хроника", који је написао поговор за енглеско издање књиге, адвокат Боб Павић, који је у Хагу бранио Биљану Плавшић, и др Олга Раваси, која је урадила докторат на политичким наукама на тему Косова. Међу гостима су били Владика новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин, отац Дарко Спасојевић, старешина цркве Христовог Васкрсења, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, директор ИИУ „Светигора", која је и издавач књиге, и многи други.

Као ванредан познавалац историје и данашње геополитичке ситуације у свету, политички писац др Томас Флеминг се осврнуо на историјски и геостратешки положај Србије, који је у многоме одредио судбину нашег народа и земље. Подсећајући да многи описују Србију као граничну земљу између хришћанства и ислама и као чувара капије Европе, он је рекао да Србија и Косово никако нису граница европског хришћанства, већ његово срце и да се међународна заједница одрекла тог срца онда када је одлучила да подржи Албанце на Косову. Он је говорио о глобалним променама у свету и о томе да су данашња политика и међународни односи у основи антихришћански и антиправославни. „Српска лојалност према Косову је све оно што међународна заједница мрзи - љубав према својој земљи, према својој вери и очување традиције предака!", рекао је он.