У манастиру Бешка прослављена храмовска слава цркве Благовијести Пресвете Богородице

DSC_0568

Светом архијерејском литургијом, коју је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, и благосиљањем славског колача у манастиру Бешка на Скадарском језеру данас је прослављена храмовска слава манастирске цркве Благовијести Пресвете Богородице.

Сабору у манастиру Бешка присуствовали су многобројни вјерници, а међу њима су били и амбасадор Руске Федерације у Подгорици Његова Екселенција господин Андреј Нестеренко и његов замјеник господин Сергеј Феропонов.

Након Литургије и причешћа вјерних, Митрополит је са свештенством благосиљао и преломио славски колач у част и славу празника Благовијести, преподобне Марије Египћанске и преподобног Јустина Ћелијског, а потом одржао архипастирску бесједу у којој је говорио о Благовијестима као благој вијести о Богу који је постао човјек.

„Који је ушао у нас и уселио се пун благодати и истине и тиме поставио истинску и праву мјеру човјекповог, људског, свечовјечанског узрастања и напредовања. А та мјера није оно што јесмо по природи него је оно што је Бог зацртао за човјека“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

„Та мјера је безмјерна“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је затим уручио архијерејске захвалнице и захвалнице манастира Бешка вјернима који су се истакли у помоћи овој древној светињи на Скадарском језеру.

Владика је посебно поздравио руског амбасадора господина Нестеренка и његовог замјеника господина Феропонова уз бурне аплаузе присутног вјерног народа.

„Радује ме што је данас са нама овдје Његова Екселенција руски амбасадор да се заједно помолимо и да се помолимо за спас рускога народа и за спас Украјине православне и Кијева, града мајке свих православних руских градова, а и Крима који је био и остао да буде дио велике и славне и часне Русије“, рекао је Владика.

Господин Митрополит је рекао да у наше вријеме поново покушавају да Русију, „радионицу свјетлости светости“ угрозе и да је поново понизе.

„Али, они који то чине, заборављају да су многи кроз историју силом Божјом на Русији поломили зубе своје мржње и нечовјечности. То знамо и ми овдје, иако, видим, да би ови наши сироти политичари, прикљештени између Сциле и Харибде, хтјели да буду ондје гдје им је мјесто, на оном путу који им је открио и показао Свети Петар Цетињски, а сдруге стране по оној народној: и Богу свијећу и народу свјећицу. Не може то тако, не могу се два господара служити на овој земљи“, поручио је Митрополит Амфилохије.

У наставку литургије организована је богата славска трпеза хришћанске љубави на којој је Митрополита, свештенство и вјерни народ поздравио амбасадор Нестеренко.

Група вјерника из Зете амбасадору Нестеренку је изразила своју спремност да своја имања на обали Скадарског језера поклоне Руској Федерацији за Руски културни центар и Црноморску флоту, као доказ своје љубави према православној Русији и свог неслагања са званичном црногорском државном политиком према питању референдума на Криму.

Дирнут тим гестом руски амбасадор је казао да су односи народа Црне Горе и Русије вјековима били и остали братски и да руски народ зна да је та љубав постојана и неугасива.

Потом је одржана и свечана празнична академија у којој су учествовали пјесници, етно-појци, дјечји хорови и рецитатори.

Комплекс манастира Бешка састоји се од храма Благовијести Прфесвете Богородице, задужбине благовјерне књегиње Јелене Балшић, кћерке великомученика косовског Лазара, и цркве Светог Ђорђа, задужбине њеног мужа Ђурађа Балшића, која се налази у фази обнове.

Данас је саопштено да су приликом рестаурације подова цркве Светог Ђорђа откривени гробови Ђурађа Балшића и Јеленине сестре, Лазареве кћерке Оливере.