Цетињска богословија 2002.-2013.

На промоцији књиге „Цетињска богословија – са освртом на друго десетљеће обновљеног рада 2002-2013″, која је 20. фебруара одржана у Књижари Матице српске, говорили су проф. др Здравко Кривокапић, ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић и теолог Александар Вујовић, аутор монографије.

Проф. др Здравко Кривокапић казао је да су најважније ријечи које описују наставни процес - образовање (лик; примицање лику божијем), просвета (просвећење; одагнавање таме), васпитање (одгајање човјека, тјелесно и духовно). „У нашим световним школама тешко можемо наћи нешто од овог изворног значења образовања. То је у изворном смислу могуће наћи једино у Богословији Светог Петра Цетињског“, казао је он.

Аутор Александар Вујовић казао је да споменица „Цетињска богословија 2002-2013″, у издању Богословије Светог Петра Цетињског, представља сажетак рада установе у последњих десет година. „Ово је иначе трећа по реду споменица, од обнављања њеног рада. Прве двије је урадио је монах мр Павле Кондић, некадашњи професор ове образовне институције“, казао је Вујовић, који је свршени богослов Цетињске богословије, и уредник Катихетског програма радија Светигора.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић казао је да се близу 350 свршених ученика Богословије данас налазе на свим континентима. Он је истакао значај образовања за мисионарску улогу Цркве, додавши да образовање није неопходно да би се постигло спасење. „У Новом завјету пише да интелектуално знање није неопходно за спознају Бога. Највећи мисионари, са друге стране, јесу они најобразованији свога времена. Образовање није потребно, али је за мисионаре неопходно“, казао је Перовић. Према његовим ријечима, основне тачке образовања су изњедрене из Цркве, што је случај и у Црној Гори. „Цетињска богословија изњедрила је прву средњу школу у Црној Гори“, казао је Перовић.