Свети Сава у Ротердаму 2014. године

Tagged:

Ротердамска парохија Свете Тројице прославила је празник Светог Саве у недељу, 26. јануара, и у понедељак, 27. јануара 2014. године.

Свету литургију у недељу служили су у испуњеној цркви јереј Горан Ковачевић, ђакон Данило Подкрајац и свештеник Виктор из Пољске - већ неколико месеци чест гост-саслужитељ у олтару наше цркве.

Након литургије у сали поред цркве одржана је свечаност са слављем. Наступали су учесници из Амстердама, Утрехта, Ротердама, Најмегена и других крајева Холандије. Приредбу је химном Светом Сави отворио хор Цркве Свете Тројице. Цела сала потом је певала Тамо далеко. Разноврсни програм је водио господин Милош Зекић. Захваљујући њему и његовој супрузи Александри премијерно смо чули ванредну, до сада непознату средњевековну српску песму, коју су они пронашли у једном немачком дворцу и обрадили за певање, звончиће и блок-флауту на префињен начин.

Највише аплауза добила су деца, дечји фолклор, и посебно група из Српске допунске школе "Стефан Немања" у Утрехту коју је припремила учитељица Софија Мариновић. Она је и сама одушевила једном ванредно отпеваном песмом из Старе Србије. За постојано високи ниво постарала се Хелена Тошић из Амстердама која је певала сплет изворних песама. На народном весељу на крају приредбе наступила је Сања са добро одабраним репертоаром. У иначе пуној сали вило се коло без престанка. Било је више људи који су дошли традиционално одевени, у лепим ношњама и опанцима.

Сва храна и пиће на прослави припремљена је и збринута у Парохији и продавана за обнову високог крова на врху сто година старе цркве, који од прошле године прокишњава.

Наредног дана, у понедељак који је у Холандији наравно радни, на литургији је било релативно мало учесника. Али то није умањило беседничко надахнуће јереја Горана Ковачевића који се после читања светог јеванђеља обратио присутнима:

Михаило Хаџи-Ценић