Прослава Савиндана у Херцег Новом

Прослава празника Светог Саве у Херцег Новом почела је ујутро, 27. јануара свечаном празничном литијом са крстом Светог Саве који се чува у ризници манастира Савина. Литија се, предвођена Архиепископом цетињским Митрополитом црногорско-приморским Господином Аммфилохијем кретала од манастирске цркве до цркве изнад самог манастира посвећене првом српском архиепископу и просветитељу.

Након литије Митрополит Амфилохије је у овој цркви са свештенством и вјерним народом служио Свету архијерејску литургију.

У току Свете службе Цркви Христовој је кроз примања свете тајне крштења прибројано осморо дјеце Стевана и Жељке Јовановић: Александар, Ана, Јана, Светозар, Сава, Савета, Симеон и Марија.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Владика Амфилохије је казао да је тзв. ЦПЦ из њеног тзв. календара избрисала име Светог Саве. „Мученици. Бог да им врати памет и разум. Избрисали Светога Саву, и то овдје, у Црној Гори. Савки камен, свако дрво, свака планина, свака вода носи име Светога Саве".

Након Литургије и причешћа вјерник храм је опходила литија, а онда је Митрополит са свештенством и вјерним народом благосиљао славски колач.

Потом се још једном обратио вјерном народу ријечима архипастирске поуке у којој је посебно говорио о савременом прогону ћириличног писма у нашем народу.

и вјековима туђинског ропства.

Потом су херцегновска дјеца извела празнични светосавски програм.