Митрополит Амфилохије у Херцег Новом освештао спомен бисту грофу Сави Владиславићу Рагузинском

Споменик човјеку који је обиљежио историју руског и српког народа 18. вијека, постављен је испред цркве Вазнесења Господњег на Топлој

Амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Андреј Нестеренко открио је јуче у Херцег Новом спомен бисту грофу Сави Владиславићу Рагузинском, а нешто касније Михаил Микуљин, предсједник УО Руског културног центра и Душан Радовић, свечано су отворили ову установу културе, која носи име грофа Владиславића.

Споменик човјеку који је обиљежио историју руског и српког народа 18. вијека, постављен је испред цркве Вазнесења Господњег на Топлој, а његово постављање помогли су НВО Матица Боке, Свесловенска алијанса и Фондација „Андреј Првозвани".

Споменик грофу Владиславћу, освештао је митрополит Амфилохије.

- Ово знамење благословисмо Часним крстом Светога Саве, архиепископа и просветитеља српскога, свесловенскога и свеправославнога. Овим крстом данас свједочимо о везаности ове значајне личности у историји нашег народа и велике православне Русије и његово надахнуће именом и подвигом онога чије је име носио - истакао је митроплот Амфилохије.

Предсједник УО НВО Матица Боке, Жељко Комненовић, је подсјетио на везе грофа Саве Владиславића, дворског савјетника и дипломате цара Петра Великог и царице Екатерине са Боком.