Светосавска академија у Херцег Новом

Сала дворане „Парк" у Херцег Новом синоћ, 27. јануара, била је претијесна за све оне који су жељели да чују благу ријеч на Светосавској академији која је ове године носила назив „ Весели се праху Немањића".

Част да бесједом отвори академију имала је прим. др Милена Пророчић, која је говорила о мјесту породице, жене и дјетета у савременом друштву. Она је нагласила да родитељи требају научити дјецу правима и обавезама, а посебно томе да је све у животу праштање, покајање и молитва.

Митрополит Амфилохије даровао је златним ликом Петра Другог Петровића Његоша и 1.000 еура Стевана и Жељку Јовановић, родитеље осморо дјеце (четири дјечака и четири дјевојчице) које је јуче крстио, уз образложење да је Жељка од свог тијела, рађајући живот направила храм Божји и радионицу живота.

Он је поручио да примјер многодјетности породице Јовановић буде подстицај за све породице.

Публика је на Светосавској академији бурним аплаузом поздравила музичко-сценски спектакл „Његош небом осијани", редитељке Иване Жигон.Окосницу представе чинио је метафорички сусрет Његоша, Светог Саве и цара Лазара, три стуба српске историје и културе.Улогу Светог Саве тумачио је Леомир Ивковић, цара Лазара Радивоје Радуловић, Његоша је тумачио глумац Небојша Кундачина, а његову мајку Јелена Жигон.Ансамбл „ Волођа" из Пљеваља имао је улогу народа, а посебан сценски доживљај био је наступ младе гусларке Бојане Пековић и оперске пјевачице Марије Шовран.Представу је посебно обојио наступ балетског ансамбла примабалерине Ашхен Атаљанац, који је тумачио улоге вила небесница и вила громовница.Ивана Жигон, позната драмска умјетница и првакиња Народног позоришта из Београда, објаснила је да је „Његош небом осијани" истовремено ораторијум и музичка поема, коју је Нинослав Адемовић, композитор, посветио Његошу, али да се и она и комплетан ансамбл потрудио да ова поема буде и својеврстан омаж гуслама, инструменту који је по њеном мишљењу очувао српски народ.Музичко-сценски спектакл „Његош небом осијани" доживио је премијерно извођење у Београду, 13. новембра, на дан Његошевог рођења, а његову реализацију омогућила је „Светигора" уз благослов Митрополита Амфилохија.