Прослава Божића у Скадру 2014. године

Skadar_2014_2Са благословом Његовог Блаженства архиепископа тиранског и цијеле Албаније г. Анастасија Јанулатоса, и Његовог Високопреосвештенства архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија Радовића, сабрани народ прославио је празник Рождества Христовог у Враки и Скадру у Албанији.
Празновање је отпочело свечаним освећењем и налагањем бадњака испред цркве Пресвете Тројице у Враки. Бадњаке је освештао по благослову Митрополита Амфилохија свештеник Љубомир М. Јовановић парох барски. Бадњаке су донијели племеници из неколико села Враке и околине. Ове године бадњаке је донио и србин мухамеданске вјере г. Гано Мучић, у име села Омаре из Враке. Након освештавања бадњака око 150 сабраних вјерника пригодном бесједом поздравио је свештеник Љубомир Јовановић, који је пренио поздраве и благослове Митрополита Амфилохија честитајући овај велики празник свима оним који су се сабрали око ове светиње, и православцима, римокатолицима и мухамеданцима.
На сам празник Рождества Христовог, у цркву Пресвете Тројице у Враки, пристигла је и делегација Митрополије црногорско-приморске, коју су чинили протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, парох херцегновски и шеф кабинета Митрополита Амфилохија, теолог Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радио Светигора, књижевник Будимир Дубак, бивши министар вјера и културе у Влади Републике Црне Горе, пјесник и професор српског језика Момир Војводић и осамдесетрогодишњи Крсто Мартиновић, из Херцег Новог и Париза, потомак бригадира Митра Мартиновића, командантна катунске бригаде која се борила за ослобађање Скадра 1912-1913 године од Турака. Свечану празничну божићну литургију служили су протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, свештеник Никола Петани, парох скадарски из Албанске православне цркве и јеромонах др Евстатије Аздејковић, сабрат Цетињског манастира. На служби су појали полазници курса српског језика, предвођени професором Светозаром Ћираковићем и теологом Александром Вујовићем. Након причешћа вјерног народа, у име Његовог Блаженства архиепископа Анастасија бесједом се обратио свештеник Никола Петани, а у име Митрополита Амфилохија протојереј-ставрофор Радомир Никчевић.Служби је присуствовало око 150 вјерника, који су дошли из Скадра, Подгорице, Враке и околине да прославе радосни празник, и окупе се око храма Божијег, не заборављајући своја вјековна огњишта.
По благослову митрополита Амфилохија подијељено је 100 пакетића дјеци, и директора ИИУ Митрополије Црногорско-приморске Светигора о. Радомира Никчевића, стотинак часописа Ћирилко.
После службе, делегација Митрополије обишла је и древну скадарску тврђаву, и храм Светог Стефана који се на њој налази, затим је приређена братска трпеза љубави. На свечаном ручку сабранима овом приликом су се обратили предсједник Удружења Срба и Црногораца "Морача-Розафа" г. Павле Брајовић-Јакоја, свештеник Никола Петани, пјесник Момир Војводић, књижевник Будимир Дубак, Крсто Мартиновић, предсједник друштва Свети Јован Владимир из Скадра Симо Ајковић, а отпјевала се и понека стара пјесма, које су наши преци пјевали вјековима у Скадру.
Прослављање једног од најрадоснијих празника у Скадру, потврдило је вјековно јединство нашег народа сабраног са свих страна, били они православне, римокатоличке или мухамеданске вјере. Сви они потврђују и знају да су потомци славних срба који су вјековима живјели у овом граду и овој благословеној земљи.