Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкојЊегово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије након Свете службе Божије, коју је са свештенством и монаштвом служио у манастиру Ђурђеви Ступови уз молитвено учешће бројних вјерника беранског краја, благосиљао је налагање бадањака на платоу испред Саборног храма Рождества Христовог у Мојковцу.

Честитајући Бадњи дан сабранима око Светог дрвета живота Владика будимљанско-никшићки је позвао на заједништво у Христу Господу.

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој

"Нека буде срећан велики празник Рођења Христовог у чију славу наложисмо овај дивни благословени бадњак у Мојковцу. Налагање бадњака уводи нас у радост великог празника који обасјава наше душе, наша срца и наше мисли небеском свјетлошћу и Божјим даровима, које је Богомладенац Христос донио са Неба на земљу роду људском, свим земаљским народима. Овом празнику радују се и небо и земља, а нарочито ми овдје у Мојковцу, сабирајући се сваке године поред овог светог храма посвећеног Рођењу Христовом, а за покој душа бранитеља наше отаџбине, мојковачких јунака чију је жртву Бог примио и благословио и из чије крви изниче овај свети и дивни мојковачки храм. Слава Богу, умножава се овдје благослов Божји и љубав међу нама, дочекујемо и стогодишњицу велике и славне Мојковачке битке и ако Бог да прославићемо је у овом храму, благодарећи Богу што нас је удостојио да подигнемо овај храм у славу Рођења Христовог".

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој

"Нека би Божићна радост ушла у све душе, у све домове и загријала нас љубављу Божјом. То је порука, то је благослов и радост овог празника, драга браћо и сестре. Дочекасмо овај Божић послије 40 дана припреме, а Бадњи дан врхунац је те припреме. Велики и величанствени празнични дан који нас уводи у радост највећег, најрадоснијег хришћанског празника. Нека свима буде срећан и благословен празник Рођења Христовог, свим домовима, свим породицама, а нарочито овој дјечици која се окупљају овдје и у храму, која радо долазе да присуствују извршењу овог дивног народног српског обичаја, обичаја наших предака, који су наши преци са великом пажњом у свим временима чували. Данас се са нама овдје радују душе наших предака и мојковачких јунака, који су за Крст часни, слободу златну и вјеру православну били спремни да положе своје животе. И Мојковачка битка имала је те ознаке и те карактеристике, зато је она тако велика и славна. Бог вас благословио. Мир Божји Христос се роди!", поручио је сабраним Мојковчанима Преосвећени Епископ.

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој

Његово Преосвештенство Г. Јоаникије присуствовао је, потом, традиционалном саборном налагању бадњака пред Саборним храмом Светих апостола Петра Павла у Бијелом Пољу, уз саслужење свештенства, монаштва и молитвено учешће бројних вјерника бјелопољске општине.

Након службе освећења бадњака Владика је сабранима у свом празничном слову казао да овај огањ, принешен пред светим храмом, у славу Рођења Христовог, указује на онај духовни огањ вјере православне, која се усељава у срца хришћана од тренутка када је Господ дошао у овај свијет.

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој

"Ово је ангелска пјесма коју су анђели Божји пјевали над Витлејемом градом када се у пећини витлејемској родио Господ и Спаситељ свијета Исус Христос . Није значај тог славља био ограничен само на тај моменат, него се проширио на сва времена, одјекује кроз сва покољења и како вријеме и вјекови одмичу тај глас је све јаснији, убједљивији и радоснији. Ево, вечерас овдје у Бијелом Пољу, као у новом Витлејему пјевамо ту пјесму анђела Божјих и вјерних људи вјерних. Радујемо се Богомладенцу Христу, прослављамо оваплоћење Христово, рођење Његово од Пресвете Дјеве Богородице, поклањамо се Спаситељу свијета, јер Он дође да обнови људску природу Својим рођењем. Својим доласком у овај свијет донио нам је радост са Неба, која је засијала из витлејемске пећине да обасја све душе, све оне који у Бога вјерују, који траже истиниту и праву вјеру, који траже истинитог и правог Бога, који његују у својој души честитост, богољубље и братољубље".

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој

"Господ Исус Христос донио нам је топлину љубави, топлину радости. Овај огањ који смо овдје принијели, пред овим светим храмом у славу Рођења Христовог, указује на онај духовни огањ вјере православне која се усељава у наша срца од оног момента кад је дошао Господ у овај свијет. Прави стан Богу живоме је људско срце, престо Његов је људско срце. Он тамо треба да се зацари. Драга браћо и сестре, отворимо своја срца, своје душе, своје савјести да их обасја Христос својом свјетлошћу животворном и вјечном, да загрије наше душе љубављу, да уђе топлина вјере и љубави у наше домове, да обрадује и обнови наше породице, да обнови љубав породичну, заједништво братско, да нас све сједини у заједници Духа Светог, да сви заједно прослављамо Рођење Христово", казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој

Традиционално саборно налагање бадњака у изузетно свечаној и празничној атмосфери протекло је у катедралном манастиру наше Епархије, Ђурђевим Ступовима. Дрво живота - Бадњак благосиљао је и наложио са свештенством и вјерним народом који се на Бадње вече сабрао из цијелих Васојевића, Његово Преосвештенство владика Г.Јоаникије. Овом приликом вјерницима се обратио ријечима бесједе.

"Срећан празник Рођења Христовог, драга браћо и сестре! Срећни вам бадњаци и срећно Бадње вече које нас уводи у радост празника Рођења Христовог, у велику васељенску радост која обухвата небо и земљу, анђеле и људе, све породице и домове, све сталеже, све разлике међу нама уклања, обједињује нас у једној радости, једном духу, једном расположењу".

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој

"Богомладенац Христос донесе обновљење људске природе, донесе свјетлост која освјетљава наше душе и наша срца, донесе нови живот, ново заједништво и све се препороди рођењем Христовим. Ова радост засија из витлејемске пећине, из јасала Богомладенца Христа и обасја цио свијет, прожимајући све вјекове, сва покољења, све народе, све генерације и стиже и до нас овдје. Да ли се још негдје овако слави Бадње вече, као код нас у Црној Гори, у старој Рашкој, код ове светиње, код Ђурђевих Ступова; слави се у цијелом српском народу, а то је завештање наших отаца, да се сабирамо на Бадње вече око огња који налажемо, око благословеног дрвета, Бадњака и огња његовог да би нас обасјао Небески огањ, Небеска радост и Небеска свјетлост, да би у нама засијала она духовна топлина која обузима душе и срца, која нас зближава једне са другима, која обедињује породице и уноси радост у домове".

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој

"Нека буде срећно ово Бадње вече, хвала свима који су се потрудили око организације ове свечаности, нашем свештенству и Црквеним одборима који су донијели своје бадњаке. Сабрали смо се сви поред ове немањићке светиње да наложимо бадњаке да се огријемо на њиховом огњу да би нас Божићна радост прожела, да бисмо се мирбожали, сјединили, да бисмо заједно прославили Рођење Богомладенца Христа од Пресвете Дјеве Богородице. Њене молитве нека све вас прате, благослов Богомладенца да буде на свима вама и радост Његова нека уђе у ваше душе и у ваше домове. Нека се радују дјеца, нека се радују родитељи, нека се радују породице. Та радост долази са Неба, од олтара Божјег, са трона Божјег, од промисла Божјег, али стиже и до наших домова и до наших огњишта. Мир Божји Христос се роди", поручио је Владика будимљанско-никшићки.

Изведен је пригодан културно-умјетнички програм у којем су учествовали црквени хорови и народни гуслари.

Прослава Бадњег дана у Епархији будимљанско-никшићкој