Kтиторска слава манастира Високи Дечани

Заједно са архијерејима Српске Православне Цркве, Преосвећеном господом Епископима шумадијским Јованом, врањским Пахомијем и рашко-призренским Теодосијем, Патријарх српски г. Иринеј је освештао новоподигнути Призренски конак, нови монашки конак у коме ће живети братија манастира.

Прослава празника Светог краља Стефана почела је у навечерје славе доласком Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Преосвећених Архијереја у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија. Након свечаног дочека и доксологије у дечанском храму Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј обишао је новоподигнути Призренски конак и срео се са г. Свере Јохан Квалеом, бившим новрешким амбасадором у Приштини, који је највећим делом допринео да норвешка влада буде главни донатор средства за изградњу Призренског конака.

У јутарњим часовима, свету архијерејску Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслужење Преосвећене господе Епископа врањског Пахомија, шумадијског Јована и рашко-призренског Теодосија, као и четрдесетак свештеника, свештеномонаха и ђакона Српске Православне Цркве и Патријаршије московске, коју је представљао јеромонах Амвросије из Торина (Италија). Свету Литургију певали су дечански монаси и призренски богослови. Ове године окупио се посебно велики број верника, преко две хиљаде пристиглих из свих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске.