Почеле прве Међународне Његошеве вечери поезије

Промоцијом нових „Светигориних" издања „Његош, владар и владика" др Лазара Томановића који је био министар у Влади краља Николе и „Савременици о Његошу", данас, 14. новембра у Његошевој књигопечатњи у Цетињском манастиру је почела културна манифестација „Прве Његошеве вечери поезије" коју у част 200 година од рођења Светог Петра Другог Петровића Његоша, Тајновидца ловћенског организују Митрополија црногорско - приморска и Удружење издавача и књижара Црне Горе.

Књижевник Будимир Дубак је, говорећи о новим „Светигориним" књигама о Његошу казао да је Петар Други Петровић Његош највећи српски пјесник и један од највећих које је имало човјечанство.

„О Његошу је написана огромна, непрегледна библиотека. Најумнији српски писци, критичари, теолози, философи тумачили су Његошево дјело, и упркос том огромном броју књига, Његоше и данас, као и на почетку, остаје велика загонетка", казао је Дубак.

Он је рекао да су нова „Светогорина" издања о Његошу због тога драгоцјена.

Пјесникиња Љубица Рајкић из министарства културе Румуније, која ових дана ради на преводу Његпошеве „Луче микрокозма" на румунски језик рекла је да су свјетске препоруке да се данас изједначе и славе зло и добро и да се тога плаши због свију нас и због наших потомака.

„Томе се треба одупријети и ту лекцију нама нико није боље објаснио од Његоша. Питају ме: ко данас чита Његоша? Не знам, има нас. Али зато знам да ми морамо све да урадимо да тај Његош, да његово срце уђе у срце нашег потомства", рекла она.

Госпођа Рајкић, чији су преци с Косова досели у Банат у вријеме Патријарха Арсенија Чарнојевића, сматра да је „тама све гушћа".

„А такви светионици које никад нико неће моћи да угаси су најважнији. Ми морамо, тренутно, да то стакло око светионика какав је Његош, које је јако замагљено, стално бришемо", казала је она.

Медијатор промоције био је свештеник Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радија „Светигора".

Манифестација ће вечерас у 21 час званично бити отворена у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, када ће се учесницима и публици обрати Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Прве „Његошеве вечери поезије" су манифестација међународног карактера и ове године су окупиле пјеснике из Црне Горе, Србије, Републике Српске, Русије, Румуније, Грчке, Бугарске, Македоније, Пољске, Словачке, Аустрије, Италије, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине.