У Драговољићима одржана трибинa под називом „Његош и Сима Сарајлија“

Поводом обиљежавања 200-година од рођења Петра II Петровића Његоша Црквени одбор никшићког села Драговољићи у суботу 26. октобра 2013. у тамошњем Парохијском дому организовало је трибину под називом „Његош и Сима Сарајлија".

Сабрање је благословио парох драговољићки јереј Миодраг Тодоровић, поздрављајући уважене госте: проф. Др Живка Ђурковића, књижевника Ратка Пековића, проф. др Мила Мркића, који је био медијатор ове својеврсне духовне академије и првака српских гусала Бошка Вујачића.

Трибином, посвећеном Његошу и Симу Милутиновићу Сарајлији, житељи Драговољића, узели су скромно учешће у обиљежавању јубилеја - 200 година од рођења највећег срспког пјесника Петра Другог Петровића Његоша, али се и, с дужном пажњом и поштовањем, сјетили Његошевог учитеља Сима Милутиновића Сарајлије, чије поријекло јесте, управо, из тог краја.

Овом приликом обратио се Слобо Симовић, потомак Симе Сарајлије. Симовић је казао да је поносан на своје претке, на Његошевог учитеља Сима Милитиновића Сарајлију, који потиче из овог села, међутим, како је нагласио он, овом приликом, не би истицао превише понос породице Симовић, него понос и свих осталих породица у којима је било, такође, доста знаменитих, паметних, умних људи и јунака, али је проблем што младе генерације показују мало интересовања за проучавање генотипа наших породица и прављење родослова, чиме би сазнали више о својим прецима.

По завршеној трибини обављено је освећење Руског дома у Драговољићима, који је проф. Миле Мркић саградио у својој кући и биће, како је планирано, мјесто сабирања свих поштовалаца и љубитеља руске науке и културе.