У Подгорици вечерас почиње прослава 17 вјекова Миланског едикта и свечаност освећења Саборног храма Христовог Васкрсења

У Подгорицу ће вечерас специјалним авионом из Ниша допутовати девет првојерараха и Епископа из свих помјесних православних цркава, чиме ће почети свечаност прославе 1700 година Миланског едикта и освећења  Саборног храма Христовог Васкрсења.

Православни првојерарси на челу са Његовом Свесветошћу Патријархом васељенским Господином Вартоломејем стићи ће пред Саборни храм испред 20 часова гдје ће им бити приређен свечани дочек.

У подгорички Саборни храм, ће истовремено из Ниша, гдје се одржава централна прослава 17 вјекова Миланског едикта, стићи и Рука Светог Јована Крститеља и честица Часног крста Господњег које се чувају у Цетињском манастиру.

Патријархе и Архиепископе, као и остале бројне Епископе, презвитере, ђаконе, представнике других хришћанскх цркава, традиционалних вјерских заједница и остале угледне госте дочекаће чланови Почасног одбора на челу са предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем.

У 20 часова на платоу испред Саборног храма почеће свечана духовна академија на којој ће бесједити Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

У умјетничком дијелу академије наступиће: Црквени хор „Свети апостол и јеванђелист Марко", Тигрис Псарандонис, Јелена Иванишевић, Дарко Томовић, Никодимос Каварнос, Бошко Вујачић, Слободан Тркуља и „Балканополис", Ивана Жигон и „Косовски божури", КУД „Мијат Машковић", Жана Бичевска, Петар Божовић и Српски византијски хор „Мојсије Петровић".

Радио Светигора ће уживо преносити духовну академију.