Трећи семинар византијског појања - Будва, 15-22. септембра 2013.

  • Жанр: Blues
  • Година: 2013
  • Величина: 7:05 минута (1.22 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Свештени манастир Успења Пресвете Богородице (Подмаине) код Будве (Црна Гора) и Интернет школа црквеног појања „Тројеручица" организују Трећи семинар византијског појања, намијењен клирицима и лаицима. Предавања су на српском језику.
Програм семинара усмјерен је првенствено на основне теме представљања црквене музике, и то на почетном и на напредном нивоу.Предавања се одржавају у манастиру Подмаине. Програм семинара, осим предавања, подразумијева и редовно учествовање у манастирском богослужењу. Тако ће рад семинара започети у недјељу 15. септембра вечерњим богослужењем, а завршити се недељном Литургијом 22. септембра.Предавач: Игор Зиројевић, професор појања из Атине.

Шта је византијско појање?
Византијско појање, или тачније црквено појање, је древно једногласно појање Православне Цркве. Оно је првобитно писано за грчке химнографске текстове, али је касније кориштено и у свим другим помјесним Црквама, па тако и међу Србима и другим Словенима. То је, дакле, не само древно грчко појање, већ и древно српско и свеправославно појање. Сви стари српски музичари (Стефан Србин, Исаија Србин, Никола Србин) су писали и појали ово појање, на српскословенском и грчком језику. Оно је основа и српског народног појања. Кроз вијекове ово појање је најутентичније очувано у Цариграду и на Светој Гори.
Теме које ће бити обрађене на семинару:

Почетни ниво:

Уводно упознавање са црквеним појањем и основном терминологијом.
Упознавање са историјским развојем неумске нотације

Упознавање са неумском нотацијом, као темељ за учење појања.

Упознавање са свим карактерима (гласовним, временским и израза) неумске нотације кроз посебне вјежбе.
Напредни ниво:

-    Врсте химнографских богослужбених текстова.

-    Врсте напјева у црквеном појању.

-    Врсте напјева у српском народном („мокрањчевом") појању. Проблеми и могућа рјешења.

-    Метод Симона Караса и његово мјесто у историјском развоју византијске неумске нотације.

-    Појачка радионица: Практична употреба стеченог знања (са учешћем полазника семинара)
Након сваког предавања, у обје групе, учесницима ће бити на располагању одређено вријеме за разговор, појашњења и изношење личних ставова.

Цијена учешћа на семинару: 100 ЕВРА

Попусти:

- за полазнике Интернет школе византијског појања Тројеручица: - 30%

- за студенте Одсјека за Словене школе Симона Караса у Атини: - 30%

- за монахе: - 40%

- за ђаке (основних и средњих школа) и студенте (било ког факултета): - 20%

- за свештенство митрополије црногорско-приморске и епархије будимљанске: - 40%

- за монаштво митрополије црногорско-приморске и епархије будимљанске: - 40% по братству (без обзира на број монаха из истог братства који учествује)!

 

У цијену су укључени:

- 7 дана предавања, на изабраном нивоу

- Сертификат (на српском и енглеском језику) о похађању семинара

- Смјештај

- Храна

Уплате за семинар се врше на лицу мјеста, првог дана семинара.
Минимални број учесника семинара (укупно на оба смјера): 10

Максимални број учесника семинара (укупно на оба смера): 60

Процедура пријаве:

За пријављивање, попуните формулар на адреси:

1. за мирјане: http://trojerucica.wufoo.com/forms/z7x3k7/

2. за монахе: http://trojerucica.wufoo.com/forms/m7x3w7/


Пријава ће Вам бити потврђена путем електроснке поште.


Пријаве за семинар трају до 31. августа 2013. године.
НАПОМЕНА:

а) На семинару неће моћи учествовати нико ко се благовремено не пријави на начин који је претходно објашњен!

б) О тачној локацији манастира ће учесници бити обавијештени након завршетка рока за пријављивање и потврде о пријему пријављених.


За све додатне информације можете нас контактирати на:

+306945588434
[email protected]
Контакт особа: Игор Зиројевић


Пратите и http://www.facebook.com/groups/237452832949270

Игор Зиројевић

 

Игор Зиројевић је рођен 1977. године у Требињу. Од 1997. године се налази у Атини ради студија црквене музике. Студирао је и дипломирао на конзерваторијуму „Никос Скалкотас" у Атини, учећи се уз познате атинске протопсалте и учитеље Ангелопулоса, Констандинуа, Арванитиса и Ангелидиса. Постдипломске студије је завршио на „Атинском конзерваторијуму", такође у Атини. Бави се мелотворењем на словенском, грчком и српском језику, тумачењем (=дешифровањем) старих српских, словенских и грчких рукописа, изучавањем теорије музике, музичке палеографије, писањем научних радова и чланака, химнографијом на српском, словенском и грчком језику и образовним радом. Мелотворио је мноштво црквених пјесама и служби на црквенословенском, грчком и српском језику. Припрема издање цјелокупног богослужбеног и образовног репертоара црквеног пјенија на црквенословенском и српском језику. На тржишту се већ налази први том историјског и луксузног издања Антологије Божанствене Литургије (прве штампане српске неумске књиге) која је изашла у издању манастира Хиландара! Као професор појања сарађивао је са више српских и грчких манастира. У Атини је као протпопсалт служио у више храмова. Професор је и оснивач школе византијског појања при храму Св. Герасима у Атини. Године 2011. при чувеној атинској школи Симона Караса отвара одсјек намјењен Словенима. Оснивач је Научно-истрживачког центра Тројеручица, у оквиру кога води Српски византијски хор, Хор појаца Тројеручица и Интернет школу појања Тројеручица (која је уједно и прва интернет школа појања на свијету). Организатор је и главни предавач неколико семинара византијског појања, а као предавач је држао и мастер класу. Његови најзначајнији научни радови тичу се музичке теорије, палеографије, нотације и израза. Посебно интезивно се бавио изучавањем музичког израза и музичког предања Свете Горе. До сада је снимио 6 ЦД-ова (три дупла ЦД-а) са својим мелотворењима, али и химнографским текстовима, на црквенословенском и грчком језику. На српском тржишту је доступан ЦД под насловом „Христос у граду Витлејему" са божићним пјенијима. У оквиру сарадње са манастиром Хиландаром истражује хиландарску рукописну библиотеку и припрема издавање детаљног каталога музичких рукописа овог манастира. Такође, бави се изучавањем српског народног појања, и његове повезаности са византијским.