Kултурно-духовна манифестација „Самограду у походе“

  • Наслов: Samogradu u pohode
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2013
  • Величина: 20:23 минута (3.5 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско - никшићког Г. Јоаникија, у четвртак 8. августа 2013.г.у порти манастира Светог Пантелејмона на Самограду у Пријелозима, уприличена је културно - духовна манифестација „Самограду у походе“.

Након вечерње службе, која је служена у манастирском храму, сабрање је благословио Преосвећени Епископ Јоаникије. Он је честитао празник Светог великомученика Пантелејмона, поздрављајући организаторе манифестације „Самограду у походе“ – Удружење Кнез Мирослав и Одбор за обнову Самограда, као и бројне учеснике ове духовне светковине.

Бесједу је поводом великог јубилеја 1700 година Миланског едикта, а у свјетлу недавно прослављене осамстогодишњице Ђурђевих Ступова, катедралног манастира Епархије будимљанско - никшићке, одржао проф. др Милош Луковић.

У програму су наступили пјесници Невен Милаковић, Невена Радојевић, Слободан Обрадовић и Вуко Недовић, гуслар Мијат Недовић и црквени хор Светог Николе из Бијелог Поља. Праву духовну гозбу бројној публици приредила је потом позната етно група „Бело платно“ из Београда.

Поводом празника Светог великомученика Пантелејмона, храмовне славе манастира Самограда, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика Јоаникије са свештенством и монаштвом Епархије.