Свечана академија поводом осам вјекова Ђурђевих Ступова

У суботу 3. августа, у навечерје празника Свете Марије Магдалине-Благе Марије у манастиру Ђурђеви Ступови код Берана одржана је свечана духовна академија поводом 800 година оснивања ове древне Светиње.

Његово Високпреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, обраћајући се на академији, захвалио је Господу јер је "светиња које је овдје била осам вијекова сијала као светионик".

"Ево је поново сија својом првобитном љепотом и поново обједињује око себе и исток и запад. Обједињује све нас и буди у нама то саборно исконско памћење које смо живјели и на коме смо створили све што смо створили и постали оно што јесмо и што постојимо", рекао је митрополит Амфилохије.

Домаћин академије Његово Преосвештенво епископ будимљанско-никшићки Јоаникије подсјетио је да је осмовјековни јубилеј манастира Ђурђеви ступови, задужбине жупана Првослава, лијепа прилика да се осврне на протекла времена и да се у свјетлости литургијских и других свечаности сагледа смисао догађања и свештене биографије ове светиње.