У Никшићу отворен 8. Фестивал српских гуслара Црне Горе

У Никшићу је у петак 5. јула 2013.године, у Црквено - народном дому Светог Василија Острошког, отворен 8. Фестивал српских гуслара Црне Горе. Фестивал, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско - никшићког Г. Јоаникија, организују Савез гуслара „Душаново царство" и Гусларско друштво „Јеврем Ушћумлић" из Никшића, а поводом обиљежавања 200 година од рођења Митрополита Петра II Петровића Његоша.

Сабрање је благословио протојер - ставрофор Драган Крушић.

У име организатора Гусларког друштва „Јеврем Ушћумлић" обратио се Ђуро Кривокапић позивајући гусларе да током двије такмичарске вечери, колико траје Фестивал, буду витезови и да срцем и душом превлаче гудалом преко струна, разгаљујући на тај начин и своју и душу оних који их слушају.

8. Фестивал српских гуслара Црне Горе поздравном ријечју отворио је Влатко Војводић, предсједник Савеза гуслара „Душаново царство".

Прве, полуфиналне вечери учествовала су 43 гуслара.  У суботу, 6. јула одржаће се финале Фестивала на којем ће се 20 најуспјешнијих, по оцјени и мишљењу стручног жирија, такмичити за прво, друго и треће мјесто у појединачној и екипној конкуренцији и за првих десет мјеста у појединачној конкуренцији и учешће на предстојећем свесрпском фестивалу гусала. Поменути свесрпски фестивал одржаће се крајем октобра у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, са благословом и покровитељством Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско - приморског Г. Амфилохија.