Интервју Владике липљанског Јована "Гласу Русије"

13. јуна 2013. године у 14 часова у Музеју Холокауста на Поклоној гори  у Москви одржано је предавање Његовог Преосвештенства  Епископа липљанског Г. Јована (Ћулибрка) на тему „Историографија Холокауста у Југославији". Његова књига под истоименим називом која је недавно издата у Србији, заснива се на магистарској дисертацији Преосвећеног Владике Јована.

Организатори сусрета били су комисија Друштвене коморе за Међунационалне односе и слободу савести и Амбасада Србије заједно с Руским јеврејским конгресом, Центром и Фондом „Холокауст". Седници су присуствовали представници дипломатских корова Белорусије, Израела, Летоније и Србије, државни и друштвени прегаоци Русије, представници религиозних и друштвених организација и новинари. Ова манифестација је још једна у низу седница посвећених историји Холокауста на територији СССР, Источне и Југоисточне Европе, које се одржавају од 2011.г. - Народ који није искусио бол и патњу није у стању да осети патњу другог народа. За Србе холокауст, геноцид, није само општељудски проблем, то је жива рана српског народа, - рекао је епископ Јован. У његовој књизи се говори о страшним убиствима Јевреја, Срба и Рома на територији Југославије, о постојању концентрационог логора на територији Хрватске, о томе како није само немачка војска, већ су и мештани убијали народе који су живели поред њих.

Председник Фонда „Холокауст" Ала Гербер је у свом излагању истакла да „историјска истраживања посвећена трагедији Холокауста, попут историографије владике Јована, треба да постану предмет интересовања Цркве, јер се појава као што је Холокауст тиче свих народа. То је невоља, трагедија, Апокалипса."

У свом излагању изванредни амбасадор Србије у Русији Славко Терзић, такође је истакао да народи не треба да забораве трагедију геноцида и да треба да се боре против духа историјског ревизионизма који се запажа у последње време. Истакао је да је амбасада Србије увек спремна да учествује у манифестацијама посвећеним сећању на Холокауст.

Након предавања Преосвећени Владика Јован дао је интервју за Радио "Глас Русије" који доносимо у цјелини: