Слава цркве у Момишићима

Црква Светог великомученика Георгија и Новомученика момишићких, која се налази у подгоричком насељу Момишићи, у петак 17. маја, прославила је празник Светих новомученика момишићких и своју храмовску славу.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством и вјерним народом.

Новомученици момишићки канонизовани су на прошлогодишње засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве и убудуће ће сваког седамнаестог маја бити прослављан њихов празник.

У бесједи након читања Јеванђела Митрополит Амфилохије је рекао да је, као што је страдао Христов гроб и као што су страдали гробови Светих Божјих људи, тако страда и гроб Светог Петра Другог Петровића Његоша.

"Људска неблагодарност и људска злоба и мржња претресају његове кости. И не само да је био великомученик у току свога живота, и свједок Божје истине и Христа васкрслога, него је и гроб његов великомученички. Његови земни остаци, његове мошти су утамничене и очекују, као што су стољећима очекивале мошти Момишићких мученика, да засијају у своме ћивоту", рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије и благосиљања славског колача одржана је промоција књиге о Светом Нектарију Егинском, чији је аутор свештеник из Ваљева Ненад Андрић.

На промоцији су говорили Митрополит Амфилохије, архимандрит Михаило, игуман манастира Јовање, проф. др Слободан Живковић и аутор.