На празник Св. Василија Острошког у Никшићу је одржана традиционална свенародна Литија

Tagged:
  • Наслов: Litija u Niksicu
  • Албум: Besjede
  • Година: 2013
  • Величина: 14:33 минута (2.5 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Традиционална свечана, свенародна литија, предвођена броним свештенством, монаштвом и са више архијереја наше Свете Цркве, прошла је јуче, на празник Светог Василија Острошког, у послијеподневним часовима улицама Никшића.

Литију су предводили Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Њихова Преосвештенства Господа Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки Григорије, косовско-метохијски Теодосије, лиљански Јован, средње-европски Констанстин, умировљени захумско-херцеговачки Атанасије и отац Доситеј из манастира Хиландара.

Упркос киши која је падала, током трајања свештеног хода у славу Светог Василија Острошког Чудотворца, који је заштитник никшићке Саборне цркве, града Никшића и свих његових житеља, у свенародној Литији је учествовало на десетине хиљада људи.

Сабрање је благословио надлежни Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, поздрављајући присутне Архијереје и уважене госте из јавног и друштвено-политичког живота Црне Горе и Сбије: представника Владе Србије г. Милету Радојевића и амбасадоре Украјине и Србије у Црној Гори г-ђу Оксану Сљусаренко и г. Зорана Лутовца.

Народу се потом пригодном бесједом обратио Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије.