Парче неба на земљи CXXVI

Манастир Острог - други део

Манастир Острог је једно од највећих европских светилишта. Светом Василију Острошком, иштући од њега помоћ првенствено за оздрављење, долазе људи са подручја читаве бивше Југославије, па чак и са других континената. Долазе и иновјерни, тражећи себи утјеху. И Свети Василија Острошки их све прима под свој архијерејски омофор. Небројена су чуда која су се догодила крај кивота са његовим моштима. Многа су и забиљежена. Православна црква Светог Василија Чудотворца прославља 12. маја (29. априла по јулијанском календару).

Оснивање манастира везано је за путовање Светог у Свету Гору. Када је Св. Василије пo други пут кренуо на Свету Гору, задржао се у Бјелопавлићима. На молбу попа и кнеза Милутина Бошковића остао је у Бјелопавлићима и одлучио да оснује манастир у Острогу.

Да би створио манастирско имање у једном комаду, откупио је земљу од сељака из два села, Госерадића и Милановића. Сачувано је владичино завјештајно писмо из 1666. године, којим прилаже земљу Острогу, и куне све оне који покушају да је отуђе.