Парче неба на земљи CXXV

Манастир Острог

Манастир Острог је једно од највећих европских светилишта. Светом Василију Острошком, иштући од њега помоћ првенствено за оздрављење, долазе људи са подручја читаве бивше Југославије, па чак и са других континената. Долазе и иновјерни, тражећи себи утјеху. И Свети Василија Острошки их све прима под свој архијерејски омофор. Небројена су чуда која су се догодила крај кивота са његовим моштима. Многа су и забиљежена. Православна црква Светог Василија Чудотворца прославља 12. маја (29. априла по јулијанском календару).

Оснивање манастира везано је за путовање Светог у Свету Гору. Када је Св. Василије пo други пут кренуо на Свету Гору, задржао се у Бјелопавлићима. На молбу попа и кнеза Милутина Бошковића остао је у Бјелопавлићима и одлучио да оснује манастир у Острогу.

Да би створио манастирско имање у једном комаду, откупио је земљу од сељака из два села, Госерадића и Милановића. Сачувано је владичино завјештајно писмо из 1666. године, којим прилаже земљу Острогу, и куне све оне који покушају да је отуђе.