Свештеник Јован Пламенац: Не пада снијег да покрије бријег...

Не пада снијег да покрије бријег…

За невјеровати је како је моје отворено писмо Ранку Кривокапићу, предсједнику Скупштине Црне Горе скенирало црногорску медијску сцену. Интегрално писмо објавио је једино Портал ИН4С, док је Дан такође објавио цјелокупно писмо, али у редакцијској обради. Остали су га користили како су нашли за сходно и створили су општи утисак да „српски поп пријети Кривокапићу“.

Нијесу казали да је Кривокапић претходно цркву Свете Тројице, у којој већ три и по године сваког мјесеца Богу службу приносим на литургијама којима је, иако се на Румију веома тешко испети, присуствовао веома велики број вјерника, назвао – ламином.

Нијесу акцентовали чињенице из мог писма да нијесу истините Кривокапићеве тврдње да је црква на Румији пореметила међурелигијски склад Бара, да је истина да је она остварење вјере предака припадника све три конфесије да ће црква на Румији бити обновљена и да су зато на Тројчиндан сви износили по камен тамо гдје је она сада, да није истина да су мухамеданци и римокатолици сасвим престали да излазе на врх Румије, да није истина да су раније излазили у великом броју, а да је истина да су претходно престали да излазе када су комунисти забранили румијску литију 50-тих година прошлог вијека, пола вијека прије обновљења цркве на Румији… Нијесу указали на чињеницу да Кривокапић на неистинитим премисама заснива своју јавну мржњу према цркви на Румији. Једино важно им је било да кажу да је свештеник Пламенац запријетио Кривокапићу да ће „скинути мантију и да ће овај добити оно што подуже заслужује“, односно да фалсификују крај мог писма који гласи:

„Видите, Кривокапићу, овога пута био сам фин. Али ставите ли још једном цркву Свете Тројице на Румији у Ваша погана уста, по узору на мог чукунђеда војводу попа Илију Пламенца, који се ставио у заштиту Црногораца штитећи им вјеру, док Вам будем писао скинућу мантију и добићете што подуже заслужујете!“

Посебна прича је шпекулација неколико црногорских портала који су, као реакцију на мој исказ којег су фалсификовали, пустили сијасет коментара које пас с маслом не би појео. Њихови администратори, као својеврсна инквизиција посвећена обрачуну са „јересима“ православља и српства, учинили су јавном лавину коментара препуних мржње према Цркви, српском народу па и мени као православном свештенику, док су за супротне ставове поставили запреку.

И Јавни тужилац, умјесто да због увреде коју је нанио православним вјерницима на саслушање позове Ранка Кривокапића, као и уреднике оних медија који су фалсификовањем и тенденциозним пласирањем дјелова мог писма Кривокапићу његову увреду и децидирани говор мржње учинили инспирацијом за излив мржње према Цркви и Србима на више црногорских електронских медија, на саслушање је позвао – мене!

Као да је требало да кажем: „Да, господине Кривокапићу, Ви сте управу, љубим руке, ја Богу службу приносим у ламини“. Или да на то исто пристанем ћутањем.

Па, ја сам православни свештеник, пастир Цркве Божије, и моја дужност је да се потрудим да отворим очи „заблудјелим овцама“, посебно када се препусте ономе који је отпао од Бога, Сатани, и када се упусте у борбу против Цркве и Бога. Ми се за такве молимо Богу, да им отвори очи ума њиховог, да увиде душегубност свог дјела и да се покају, или им мало подвикнемо, као што сам ја то урадио јавним писмом Ранку Кривокапићу, или „љути лијек на љуту рану“: када друго не помаже – клетва. На свештенику је да процијени коју духовну мјеру ће према коме примјенити, зависно од његовог духовног посрнућа. Према свецу тропар.

Ранко Кривокапић је веома значајна политичка личност у Црној Гори и сигурно је да има утицаја на многе. Његово духовно посрнуће, због ауторитета којег ужива код тих људи, преноси се на њих, а тако се и његов лични гријех умножава. Ето, зато сам се одлучио да му упутим оно јавно писмо, због њега и посебно због оних који преко њега улазе у гријех богоборства.

И још нешто: Молим црногорске политичаре, и оне на власти и оне у опозицији, да умјесто што троше силно вријеме и енергију на међусобице обрате пажњу на чињеницу да им се пред очима разбуктава – фашизам! Колико је он у Црној Гори већ узео маха рјечито говоре коментари по разним сајтовима (не само везанo за моје писмо Кривокапићу).

 

 

 

 


 

 

 

Отворено писмо пароха барског Јована Пламенца Ранку Кривокапићу

 

четвртак, 06 децембар 2012 17:48 ИН4С

 


"Ни уз помоћ Министарства полиције на које се политичка партија коју предводите већ годинама халапљиво навалила, у Бару и његовој околини нећете наћи мухамеданца или римокатолика којем смета црква на Румији. Јер, и њихови преци су у румијској литији носили по камен да би она била ту. Наћи ћете, за потребе медија, само неког активисту црногорске владајуће коалиције, или неког сиромашка којем ће ови Ваши да припријете, као што су то урадили уочи референдума о државном статусу Црне Горе и уочи свих досадашњих избора", наводи се у отвореном писму Јована Пламенца, пароха барског, надлежног пароха цркве Свете Тројице на Румији:

 

Господине Кривокапићу,

 

Који Вас је то ђаво спопао па опет забијате трн у здраву ногу? Више пута сам написао, и сада ћу да поновим:

Црква Свете Тројице на Румији није пореметила односе између "три вјере“ у Бару. Она није "забијање у симбол суживота“ и не "удара на темељне вриједности Црне Горе“, како тврдите. Црква Свете Тројице на Румији је оваплоћење наде и жеље, чежње и тежње народа који је вјековима у литији, за крстом Светог Јована Владимира, ишао на врх Румије, оваплоћење његове вјере да ће се ту једног дана вратити црква, да ће "долетјети“, како то каже предање.

Такође, није истина да су мухамеданци и римокаталоци престали да присуствују румијским богослужењима зато што је на врх Румије постављена црква. Румијску литију су педесетих година прошлог вијека забраниле – дакле, забраниле – комунистичке власти, Ваше духовно искодиште. Тек осамдесетих година обновио ју је тадашњи парох барски и архијерејски намјесник свештеник Богић Фемић. И то је урадио рескирајући грађанску сигурност своје породице. Дакле, великим личним пожртвовањем барски свештеник је обновио традицију у коју се Ви данас кунете.

Барски мухамеданци и римокатолици ишли су у православној литији на Румију онда када су Црну Гору, преко 95 одсто, насељавали Срби православне, мухамеданске и римокатоличке вјере, и док су имали живо памћење да су сви били православци, и док су поштовали традицију, обичај и наду својих православних предака. Када су комунисти, фаталном грешком Енглеза, преотели власт у Југославији, наметнули су правило да нијеси оно што јеси него си оно "како се пишеш“. И тако се српски национ у Црној Гори удробио у сијасет нових. Али чак ни убризгавање нове националне и религијске доктрине није сасвим одвојило барске мухамеданце и римокатолике од румијског култа.

Ни уз помоћ Министарства полиције на које се политичка партија коју предводите већ годинама халапљиво навалила, у Бару и његовој околини нећете наћи мухамеданца или римокатолика којем смета црква на Румији. Јер, и њихови преци су у румијској литији носили по камен да би она била ту. Наћивћете, за потребе медија, само неког активисту црногорске владајуће коалиције, или неког сиромашка којем ће ови Ваши да припријете, као што су то урадили уочи референдума о државном статусу Црне Горе и уочи свих досадашњих избора.

И, гле – изненадићу Вас – и дан-данас и мухамеданци и римокатолици излазе на Румију, сада већ код цркве. Излазили су и са мном, у ове пуне три и по године колико у цркви Свете Тројице на Румији редовно, сваког мјесеца, служим литургију. Прошле године смо обновили и спортско надметање на Доцу од Румије. А што сте Ви, лично, учинили за очување и његовање румијског култа, "симбола суживота“ и "темељне вриједности Црне Горе“, како кажете, осим што на њега упорно изливате "отров адске душе своје“?

Такнете ли цркву на Румији, Кривокапићу, изгубићете сљедеће:

Више нећете имати за што да се ухватите када Вас спопадне фрка да, за потребе медијског наступа владајуће коалиције којој здушно припадате, црногорској јавности скрећете пажњу са лоповлука и осталих непочинстава Ваше дружине из власти.

А добићете:

Румија ће постати мјесто поклоњења цркви мученици православних цијелога свијета. По својој памети Ви ћете то видјети као шансу да се нешто преко туризма ушићари, али запамтите – сузе изливене на тај својеврсни православни зид плача разбиће Вас!

Јесте ли, Кривокапићу, свјесни што бисте добили, да као што о православној цркви говорите о некој џамији, да као нас православце вријеђате мухамеданце? Добили бисте, Кривокапићу, бомбаша самоубицу у Скупштини Црне Горе, чија сте Ви персонификација!

И јесте ли, Кривокапићу, свјесни да сте посљедњим изливом мржње на Православну цркву бацили рукавицу у лице црногорском Јавном тужиоцу. Оном Јавном тужиоцу који је, демонстрирајући своје незнање, као говор мржње процесуирао проклетство митрополита Амфилохија: "Ко срушио цркву на Румији, Бог срушио њега и његово потомство“. Свети Петар Цетињски је направио државу Црну Гору изричући проклетства! Клетва није мржња. Напротив, она је добра намјера, метод којег Црква користи одвајкада да оне који се не боје Бога одврати од злог дјела, да због тог злог дјела не би испаштали у вјечном животу. Е, сада сте тог истог Јавног тужиоца гурнули у прилику да се покаже ко је: да ли човјек, или Ваш подрепаш?

Кажете да су многе цркве по Црној Гори грађене без дозволе и да Вам то не смета, али Вам смета баш ова на Румији. Што сте Ви то умислили: (пошто не вјерујуте у Бога Животодавца, Бога Љубави) да сте Буда, или Јупитер, или можда – Аполон? Ко сте Ви па да се према томе, да ли Вама нешто смета или не, одређује живот Цркви Христовој која постоји двије хиљаде година?

Видите, Кривокапићу, овога пута био сам фин. Али ставите ли још једном цркву Свете Тројице на Румији у Ваша погана уста, по узору на мог чукунђеда војводу попа Илију Пламенца, који се ставио у заштиту Црногораца штитећи им вјеру, док Вам будем писао скинућу мантију и добићете што подуже заслужујете!

 

 

Јован Пламенац,

парох барски,

надлежни парох цркве Свете Тројице на Румији