Митрополит Амфилохије боравио у пастирској посјети Чилеу

Tagged:

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије боравио је од 6. до 9. октобра 2012. године у посјети парохији у Сантјагу, главном граду Чилеа.

Из Чилеа се јавио Протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилохија

Господина Митрополита су на аеродрому у Сантјагу дочекали презвитер Душан Михајловић, парох Парохије Св. Николаја жичког и охридског и свеамеричког наше Патријаршије и почасни конзул Републике Србије у Чилеу Дамир Солар, након чега је у дому господина Солара одржан састанак са Црквеним одбором ове парохије на коме су се разматрала питања о унапријеђењу парохијског живота, нарочито имајући у виду долазак пароха оца Душана. Разматране су и могућности куповине земљишта за изградњу цркве.

Следећег дана, у недјељу 7. октобра, Митрополит је служио Свету Архијерејску Литургију у цркви Светих Константина и Јелене (Константинопољска Патријаршија) уз саслужење протопрезвитера Игнатија Кавиереса, старјешине овог храма, презвитера Душана Михајловића, пароха у Сантјагу, протођакона Игора Балабана и ђакона Козме, сабрата овог храма. На Светој Литургији је присуствовало мноштво вјерника Цариградске Патријаршије, као и вјерници Парохије Св. Николаја. Међу званицама су били и Амбасадорка Републике Грчке у Чилеу Аглаиа Балта, представници Јелинске заједнице у Чилеу и представници чилеанских власти.

У бесједи на Светој Литургији, Господин Митрополит је говорио о томе да је Господ призвао све људе да Га једним устима и једним срцем прослављају, те да народ постаје прави народ тек онда када постане Божији народ. Зато су сви народи, без обзира којим језиком говоре, гдје и у ком времену живе, позвани да се крсте у име Оца и Сина и Светога Духа и постану један Божији народ. Да будемо један Божији народ, не чини нас, по Митрополитовим ријечима, језик којим говоримо нити нација којој припадамо, ни мјесто у којем смо се родили, већ управо једнодушно исповједање Оца и Сина и Светога Духа, и то је велики дар Цркве Христове и она зато постоји - "да од свих земаљских народа учини један народ". Рекао је и да је наш живот у свијету и међу својим народима земаљска вриједност, али припадност једном Божијем народу је непролазна и вјечна вриједност. "Рођени смо на земљи да живимо небесима, да живимо Христом Богом." Зато и примамо једно Тијело и Крв Христову и тако се сједињујемо са Богом и једни са другима. То је највећи дар који је Бог подарио људима. Заблагодарио је Богу и Митрополиту Буенос Аиреса Тарасију на могућности да заједно са свом браћом служи у тамошњој цркви Константина и Јелене.

Након Свете Литургије, Господин Митрополит је са осталим званицама, у просторијама Јелинске заједнице и Чилеанско-јелинског института присуствовао програму приређеном у част чилеанско-јелинског пријатељства, а у знак помоћи Грчкој, која се тренутно налази у врло тешким искушењима, на којем су говорили најистакнутији представници јелинских институција у Чилеу, уз обиље чилеанских и јелинских пјесама и игара.

Истог дана, у вечерњим часовима, Господин Митрополит је присуствовао пријему приређеном у његову част у цркви Пресвете Богородице (Антиохијска Патријаршија) на којем су се сусрели сви православни свештеници, осим оца Игнатија, који због болести није могао да узме учешћа, и вјерници из више православних заједница. Овај свеправославни сусрет је приређен у организацији наше Парохије и старјешине храма оца Франциска Салвадора Брусаингараја, а благословом Митрополита Сантјага Сергија (Антиохијска Патријаршија). Били су присутни свештеници из Антиохијске, Московске и наше Патријаршије, као и свештеници Руске Заграничне Цркве.

Митрополит је, обраћајући се окупљенима рекао да га радује окупљање Православних и да сви заједно, Епископи, свештенство и народ треба да учвршћују јединство, чиме ће и свједочење Православне Цркве, неподјељене Цркве првих једанаест вијекова, бити још снажније и убједљивије. Поновио је и оно што је већ више пута до сада рекао током свог боравка у Јужној Америци: да сматра да овдашње присуство православних није случајно, те да је Господ по своме Промислу послао православне на просторе Јужне Америке да буду квасац који ће помоћи враћање истинској вјери и Цркви Божијој. Уједно је заблагодарио Митрополиту Сергију и оцу Франциску за њихово гостопримство и изразио наду да ће и даље, по својим могућностима, помагати новопостављеном пароху наше Патријаршије оцу Душану у обављању мисије.

Црква Пресвете Богородице налази се на дивном мјесту у граду Сантјагу и некада је припадала англиканској заједници. Митрополија Антиохијске Патријаршије је купила храм и у току је његово живописање, као и припремање просторија за отварање Православног Института који ће имати сертификате Богословског факултета Антиохијске Патријаршије у Баламанду (Либан).

Сљедећег дана, Господин Митрополит је са оцем Франциском и оцем Душаном посјетио дјечији дом Сиријско-палестинске женске заједнице у Сантјагу при којем постоји и црква посвећена Светим мученицама Вјери, Нади, Љубави и њиховој мајки Софији. Дом тренутно има осамнаест штићеница, које у њему бораве током школске седмице, а за викенд одлазе својим кућама. У разговору са управом овог сиротишта јавила се могућност за сарадњу са нашом заједницом, као и помоћи коју отац Душан може пружити овој заједници и оцу Франциску у душебрижништву штићеница.

Посљедњег дана свог боравка у Чилеу, у уторак, 9. октобра, Митрополит је са игуманом Павлом из Московске Патријаршије и оцем Душаном Михајловићем посјетио Амбасадора Руске Федерације Михаила Орловеца, који је такође обећао помоћ нашој Парохији, у границама свога дјелокруга активности. Амбасадор је Митрополита и госте провео кроз комплекс Амбасаде, изграђене прије само неколико година, при којој, између осталог, ради и школа за дјецу дипломатског особља, које станује у стамбеним зградама, које су такође у кругу Амбасаде.

Отац Душан Михајловић је за кратко вријеме направио добре контакте са свима Православнима, као и са неким римокатоличким заједницама и општи је утисак свих православних, не само у Чилеу, да је присуство Српске Патријаршије, које је прошлогодишњим оснивањем Епархије много примјетније, на извјестан начин освјежило Православље у Јужној Америци и дало нови квалитет јединству Православне Цркве.

Иначе, Сантјаго и сам Чиле, због свог убрзаног напретка посљедњих година, постају све привлачнији за многе амбициозне људе, како из свијета, тако и са наших простора, па се наредних година свакако може очекивати још већи прилив емиграната, међу којима ће свакако бити и велики број оних православне вјере. Но, с друге стране, многи Чилеанци примају Православље, тако да је данас већина православних свештеника у Чилеу управо поријеклом из Чилеа.

Ово је била друга Митрополитова посјета Чилеу. Овим путовањем се завршавају овогодишња путовања Митрополита по Јужној Америци и у предстојећих неколико дана, Господин Митрополит ће, прије повратка у Црну Гору, имати још неколико активности у Аргентини.