Владика Јован Ћулибрк: "Косово је свештена територија"

"Косово је свештена територија. Косово није само геополитички значајна територија, није само извор вода, није само извор руда, није у питању приступ Европи, истоку Европе или медитеранском, оно је прије свега суштунски свештена територија", рекао је у Интервјуу Радио-телевизији Републике Српске, владика Јован Ћулибрк.

Космет се не може разумјети без тога. Као што се питање Блиског Истока, ни мир на Блиском Истоку, о коме сви деценијама говоре не може разумјети без чињенице да су ту светиње које треба да стоје на том мјесту, тако је Косово питање светиња и питање суверенитета над светињама и тешко да ће ту икада бити договора, истиче владика липљански.

"Незаинтересовани посматрач, мада нема много незаинтересованих када је у питању Косово, рекао би да то подијелимо као у Босни, нека буду оштећени и Срби и Албанци и нека једнако буду оштећени као у Босни, једнако незадовољни, то им је што им је. Нисам сигуран да то може тако да функционише", каже владика.

Говорећи о присуству државе Србије и огорчености народа поступцима званичника, владика истиче да је у јуну 1999. када су остали потпуно сами, без државе, без подршке, без ичега, црква била и дипломатија и држава и катастар и болница.

"Зато смо научили кад државе нема да се може и мора. Ми нисмо неко ко народу који је тамо, који опстаје тамо, који се вратио тамо треба било шта да објашњава и да буде посредник. Ако држава Србија има потребу да том народу нешто каже, нека изволи", каже владика. С друге стране, ми са државом Србијом најтјешње сарађујемо када су у питању најсуштинскије ствари, када је ријеч о опстанку и повратку, и ту постоји разлика између периода 1999- 2000. године и данас.

"На жалост, на Космету је створена таква правна ситуација, да оно што је немогуће замислити у некој цивилизованој држави, тамо је сасвим могуће. Тако је могуће да Европска Конисија финансира програме који су супротни правилима УНЕСЦО-а у заштићеној зони Пећке патријаршије".

"Задатак СПЦ је тај да чува светиње и Свети архијерејски сабор је наложио да се формира Канцеларија Светог архијерејског сабора као прво црквено тијело које се вратило на Косово и Метохију. Та Канцеларија има за задаћу да буде први средишњи архивски, документациони и библиотечки центар СПЦ који ће омогућити да се Архијерејски сабор на један озбиљан и стратешки начин бави Ксовом и Метохијом", каже владика липљански, који је уједно и секретар одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора у Пећкој патријаршији.

 

Емитовано:

Аутор: С.Б