Празник Успења Пресвете Богородице прослављен у Умчарима

Празник Успења Пресвете Богородице храмовна је слава цркве у Умчарима, месту између Гроцке и Младеновца, парохији на југоисточном ободу Београдско-карловачке архиепископије. У цркви подигнутој 1883. а обновљеној 1983. године, у уторак 28. августа, на празник Успенија Мајке Божије је било посебно торжествено - како због великог, престолног празника, тако и због посете Преосвећеног Владике, викарног Епископа Ремезијанског Господина Андреја (Ћилерџића).

У архијерејској Литургији њему су саслуживали архијерејски намесник врачарско-грочански Протојереј-ставрофор Драгомир Убипариповић, парох Умчарске цркве јереј Горан Ђукић, јереј Дејан Тодоровић, и ђакон Дарко Крстић. Празничну радост својим присуством су допунила деца из београдских основних школа "Др. Драган Херцог", "Миодраг Матић", "Душан Дугалић", "Петар Лековић" и Центра за дневни боравак деце са сметњама у развоју и тешкоћама "Живимо заједно". Њихов вероучитељ Милица Ракић и за време распуста остварује циљ своје наставе веронауке - литургијско сабрање.

После светог причешћа славари су пошли у Литију након чега је епископ Андреј са улаза у цркву беседио окупљенима у порти. Њему се затим обратио парох Умчара отац Горан и замолио га да ктитору цркве Ангелини Душић преда захвалницу.

Слава је настављена трпезом љубави за којом су епископ и окупљена деца пред растанак уз гитару заједно отпевали и неколико родољубивих песама

Овај извјештај добили смо захваљујући труду и љубави брата Михаила хаџи-Ценића.