Саопштење за јавност

Обавјештавамо јавност Црне Горе, људе добре воље и све црногорске грађане да је и ове године, на празник Преображења Господњег, дошло до злоупотребе државне силе, тако што је спријечено одржавање празничне Литургије у храму Преображења на Ивановим Коритима.

Црногорска полиција је око 8 часова изјутра спријечила улазак православних свештеника у поменути ловћенски храм. Свештеници су дошли са намјером да припреме храм за празнично богослужење, које се, до прије три године, вршило неометано од када ова црквица постоји, и ту службу никада није вршио нико осим свештенства из Цетињског манастира. Црква Преображења Господњег је по катастарским папирима црногорске државе у власништву Цетињске митрополије, као уосталом и сви његушки храмови. Зато сматрамо да је овај поступак полиције непримјерен, и да се, с обзиром на неоспорна својинска права, јавни ред и мир могао и морао чувати, на неки други начин, а не никако изједначавањем власника и легитимних свештеника са онима који то нијесу, а вољели би да буду.

Митрополија црногорско-приморска сматра непримјереним и необјективним извјештавање већине црногорских медија, на челу са Јавним сервисом РТГЦ, у вези јучерашњег празника. Питамо се како је могуће, да поред пуних храмова у свим градовима Црне Горе; поред манастира и саборних цркава испуњених хиљадама вјерника и са преко стотину свештеника – од Цетиња и Подгорице до Плава, од Улциња до Никшића, од Котора па до Жабљака (гдје су потомци јунака из битке на Шаранцима прослављали 150 година овог историјског догађаја), наши црногорски медији не пренесу ни један детаљ са тих црквено-народних сабрања, него само и једино један скуп са пет рашчињених свештеника и 50-так њихових симпатизера?