У манастиру Светог Саве под Орлином у Голији одржан Први сабор православне омладине

У манастиру Светог Саве под Орлином у Голији, јуче је (уторак, 24. јула), у организацији Епархије будимљанско-никшићке и Епархије захумско-херецговачке, одржан Први сабор православне омладине.

Сабрање је почело Светом Архијерeјском Литургијом, коју је у манастирској цркви служио Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије уз саслужење бројног свештенства и монаштва двију Епархија.

Након светог богослужења, којем је, у великом броју, присуствовао народ најближих херцеговачких и црногорских општина, одржана је свечана академија, коју је поздравним словом благословио Преосвећени Епископ Григорије. Скупу се обратио и ктитор недавно освештаног манастирског комплекса г. Миодраг Давидовић, а предавање под називом „Човјек у свијету Достојевског" одржао је ђакон др Никола Маројевић.

Након братске трпезе љубави, у амфитеатру манастира Светог Саве, одржан је пригодан програм. Како се могло чути овом приликом, сабор православне омладине - Голија, 2012. установљен је благословом наших архијереја, Преосвећених Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и захумско-херцеговачког Г. Григорија. То што је први ове године, значи да ће се у славу Божију усталити и постати традиционално окупљање, што је само још једна потврда да нема граница које могу одвојити људе, ма ко их наметао. Граница је увијек у човјеку, а нас баш Свети Сава, истакнуто је на јучерашњем сабрању, идући Христовим трагом учи да љубав према Богу и према ближњем руши све оквире и помјера све границе.

У програму су учествовали: сестре Радмила и Атанасија Станишић, пјесник Сретен Видаковић, хорови - Свете Јелене Анжујске из Гацка и Свете мати Ангелине из Никшића, Лука Цицмил и Мостарски фолклор.