Представљена књига "Божурова суза бројанице" пјесника Момира Војводића

Књига "Божурова суза бројанице" пјесника Момира Војводића представљена је у суботу 16. јуна у Црквено-народном „Светог Василија Острошког" у Никшићу.

У промоцији поменутог дјела учествовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићког Г. Јоаникије, који је, поред осталог, запазио да је косовска мисао најпрепознатљивија црта српске књижевне антологије у коју је, како је речено, већ, заслужно укључен својеврсни мајстор стиха и пјесник оригиналног лирског израза, Момир Војводић.

Слично мишљење о Војводићевом стваралаштву има и др Будимир Алексић, који је оцијенио да је много тема и мотива заступљено у овом обимном и разноврсном књижевном опусу, али, коријен његове поетике и естетике, његовог пјевања и мишљења, је у Косову, у косовској завјетној мисли под којом се подразумијева не само пораз на бојном пољу, губитак слободе, пад у ропство, него и болни одјек тог пораза, те вјера и нада у васкрсење и свети завјет да се ослободимо ропства, стекнемо слободу, подигнемо царство и осветимо косовски пораз.

 

 

Казивањем стихова публици се обратио и аутор. Промоцију су организовали Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Никшић.