Митрополиту Амфилохију уручена књижевна награда „Извиискра Његошева“

Данас је Његовом Високопреосвештенству Архиепископу цетињском Митрополиту црногорско-приморском Г. Амфилохију у Никшићу, на свечаности уприличеној у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, уручена књижевна награда „Извиискра Његошева", коју додјељују Епархија будимљанско-никшићка и Компанија „Мона" из Београда.

Признање је, према ранијој одлуци жирија, Митрополиту црногорско-приморском Г. Амфилохију, теологу, бесједнику и есејисти, додијељено за изабрана дјела која су, у издању „Светигоре" са Цетиња, објављена од 2009. до 2011. године, а која чини 16 књига.

Свечаности поводом додјељивања награде присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, архимандрит Исидор Минаев, начелник Руске Духовне мисије у Јерусалиму, који је гост Епархије будимљанско-никшићке, амбасадор Републике Србије у Црној Гори г. Зоран Лутовац, затим брачни пар Момировић, власници компаније „Мона", који су финансијски покровитељи награде, те бројно свештенство, свештеномонаштво и личности из јавног и друштвеног живота Црне Горе и Србије.

Високопреосвећеном Архиепископу на добијеној награди честитао је Преосвећени Владика Јоаникије, који је истакао да „Извиискра Његошева" „одабира оне писце српског језика који успијевају, пишући мастилом духа по вештасвеној хартији да оставе данас читљиве отиске свог рукописа у непропадљивом љетопису вјечности".

О Митрополитовој писаној ријечи, објављеној у поменутим изабраним дјелима, говорили су проф. др Иван Негришорац и Милутин Мићовић, чланови, те проф. др Јован Делић, предсједник жирија, који је лауреату награде „Извиискра Његошева" уручио ово високо књижевне признање.

Пјесму посвећену Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Амфилохију казао је академик Матија Бећковић.

Испред Компаније „Мона" новчани дио награде уручио је г. Ђорђије Момировић, а Мирко Мркић Острошки је овом приликом Високопреосвећеном Архиепископу Амфилохију поклонио литографију „Његош" Оље Ивањицки.

На крају ове светковине, организоване у оквиру културно-духовне манифестације „Дани Светог Василија Острошког", обратио се и добитник награде.

У програму, који су водили глумац Сретен Митровић и новинар Марта Драшковић, учествовао је хор Преподбне мати Ангелине.