Бесједа свештеника Миодрага Тодоровића у храму Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља у Долима у Пиви, 31. март 2012

Tagged:
  • Наслов: Sluzba u Dolima
  • Албум: Besjede
  • Година: 2012
  • Величина: 9:36 минута (1.65 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У суботу, 31. марта, на празник Светог Кирила Јерусалимског, свештенослужитељи Епархије будимљанско - никшићке служили су Свету заупокојену Литургију у храму Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља у Долима у Пиви.

Литургијом је началствовао јереј Миодраг Тодоровић, старјешина никшићке Саборне цркве, уз саслужење јеромонаха Јефтимија, игумана Пивског манастира, јеромонаха Арсенија, игумана манастира Косијерево и свештеника Остоје Кнежевића. Како је уобичајено од раније да се током Великог и Часног поста, одслужи помен за покој душа свих страдалих житеља пивског краја у Другом свјетском рату, и овом приликом је, у молитвама пред Господом, поменуто 1918 имена мученички уморених мјештана Пиве, међу којима и 522 житеља села Дола, махом нејачи, стараца и жена, са којима је било и 109 дјеце, млађе од седам година, а који су 7. јуна 1943. године страдали у злочиначком походу припадника „Принц Еуген" дивизије са усташама-муслиманима из гатачког среза и околине Пиве.

Сабраним вјерницима обратио се свештеник Миодраг Тодоровић, говорећи о обретењу главе Светог Јована Крститеља, у чији спомен је посвећен храм у Долима, подигнут за покој душа долских мученика.